U trendu

SAD traže talibanskog šefa bezbednosti, nude 5 mil. dol

VAŠINGTON – SAD su ponudile nagradu od pet miliona dolara za informacije koje bi dovele do lišavanja slobode Halila al-Rahmana Hakanija koji je imenovan za šefa bezbednosti u Kabulu.

Talibani su zadatak održavanja bezbednosti u avganistanskoj prestonici poverili visokim članovima mreže Hakani, koja ima bliske veze sa stranim džihadističkim grupama, uključujući i dugogodišnje odnose sa Al Kaidom i koje je američka adminsitracija označila kao terorističku.

Mreža Hakani, za koju zvaničnici kažu da funkcioniše poput mafijaških porodica organizovanog kriminala, okrivljena je za kidnapovanje nekoliko Amerikanaca kao deo širih poslova otmica za otkupninu.

Kalil Hakani služio je kao šef operacije ove organizacije, prema Dagu Londonu, koji je vodio operacije CIA u borbi protiv terorizma u Avganistanu pre nego što se povukao 2018.

U toj ulozi, Hakani je odobrio samoubilačke napade na američke snage i avganistanske civile, rekao je London za NBC Njuz.

On je, takođe, bio partner CIA kada je ta agencija naoružavala i obučavala avganistanske pobunjenike koji su se borili protiv sovjetske invazije 1980-ih, rekao je London.

Vlada SAD ga je 2011. godine proglasila teroristom, a Stejt department je ožnačio Hakanija kao nekog ko je delovao u ime Al-Kaide i ko je povezan sa terorističkim operacijama Al-Kaide, i ponudila nagradu od pet miliona dolara za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja.

Hakani je za Al Džaziru u intervjuu koji je objavljen u nedelju poručio da talibani rade na uspostavljanju reda u Avganistanu.

„Ako možemo da pobedimo velesile, sigurno možemo pružiti bezbednost narodu Avganistana“, naglasio je on.

Ta uveravanja dovedena su danas u pitanje onim što je portparol Pentagona nazvao „složenim“ bombaškim napadom ispred aerodroma u Kabulu u kome je nastradalo više desetina američkih i avganistanskih žrtava.

Američki zvaničnici sumnjaju da je bombardovanje izvela ISIS-K, odcepljena grupa Islamske države koja je ogorčeni rival talibana, a napad pokreće pitanja o njihovoj sposobnosti da održe bezbednost u glavnom gradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.