U trendu

SAD: Tri mornara izvršila samoubistva od decembra

VAŠINGTON – Mornar na američkom nosaču aviona US S „Džordž Vašington“ izvršio je početkom prošle nedelje samoubistvo, saopštila je policija nakon istrage, što je najnovije u nizu od 14 samoubistava u prethodne dve godine među vojnim osobljem ovog ratnog broda.

Poslednja žrtva, koja nije imenovana jer porodica još nije obaveštena, ubila se u privatnoj kući u Njuport Njuzu u državi Virdžinija, prema pisanju sajta „military.com“.

Policijski portparol rekao je da je u pitanju samoubistvo.

Vojnik je bio stacioniran na „Džordžu Vašingtonu“, koji je na remontu od početka 2017. godine.

Na istom brodu tri mornara su oduzela sebi život u roku od sedam dana prošlog aprila, prema podacima Si-En-Ena.

Električar 3. klase Džejkob Slokum i narednik Kristofer Kerol ubili su se 5. decembra i 18. januara, dok su bili na US S „Teodor Ruzvelt“, još jednom nosaču aviona koji je bio usidren u brodogradilištu u državi Vašington.

Uslovi na brodu „Džordž Vašington“ su došli u fokus nakon istrage o smrtnim slučajevima među mornarima prošlog aprila.

Kako piše „Vašington tajms“, članovi posade su se suočavali sa čestim prekidima u ventilaciji prostorija, prekidima struje i tekuće vode, a bilo je i stalne građevinske buke na brodu.

Mnogi mornari su ili počeli da spavaju u svojim vozilima ili da iznajmljuju kuće van lokacije kako bi izbegli metež.

Dvojica demokratskih senatora iz Konektikata, Kris Marfi i Ričard Blumental, ocenili su u nedavnom pismu sekretaru ratne mornarice Karlosu del Toru da uslovi na brodu „Džordž Vašington“ nisu prihvatljivi.

Takođe su kritikovali mornaricu, jer nisu brinuli o mentalnim potrebama svoje posade.

Samoubistva su sve veći problem među pripadnicima vojske SAD, ocenjuje „military.com“ i navodi da su se 384 američka vojnika ubila u 2020. godini, što je povećanje za 44 odsto od 2015. godine.

Od 2014. godine, 4.842 vojnika oduzela su sebi život.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar