U trendu

SAD: Turske firme koje krše sankcije mogle bi da budu kažnjene

ISTANBUL – SAD su proteklih dana upozorile Tursku, tražeći da u Rusiju ne izvozi hemikalije, mikročipove i drugu robu koja bi mogla da bude iskorišćena za ratne napore Moskve u Ukrajini, napomenuvši da bi turske firme ili banke koje krše sankcije mogle da budu kažnjene.

Visoki zvaničnik Ministarstva finansija SAD Brajan Nelson posetio je zvaničnike turske vlade i privatnog sektora 2. i 3. februara kako bi pozvao na veću saradnju u tom pogledu, prenosi Rojters.

U obraćanju turskim bankarima, Nelson je naglasio da dugogodišnji rast izvoza turske robe u Rusiju predstavlja rizik za reputaciju entiteta u Turskoj i pomenuo i mogućnost sankcija i gubitka pristupa tržištima zemalja G7.

Na sastancima u Ankari i Istanbulu, Nelson i njegova delegacija su istakli da desetine miliona dolara izvoza u Rusiju izazivaju zabrinutost, rekao je visoki zvaničnik SAD, zahtevajući da ne bude imenovan.

Turska, članica NATO, protivi se sveobuhvatnim sankcijama Rusiji, ali tvrdi da sankcije nisu i neće biti zaobilažene u Turskoj.

Ankara istovremeno traži od Zapada da pruži bilo kakve dokaze o kršenju sankcija Rusiji od strane Turske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar