U trendu

SAD: U napadu na tanker korišćen Šahed-136

VAŠINGTON – Analizom olupina ustanovljeno je da je isti tip drona koji je Iran isporučio Rusiji korišćen u napadu na komercijalni tanker kod obale Omana pre nedelju dana, saopštila je danas vojska SAD.

Peta flota američke mornarice sa sedištem u Bahreinu objavila je fotografije i detalje istrage o napadu na tanker pod zastavom Liberije, na kojima se vide i ostaci drona Šahed-136.

Navode da je u eksploziji napravljena rupa od 76 santimetara u zadnjem delu broda, kao i da je oštećen brodski kotao, rezervoar za pitku vodu i splav za spasavanje.

„Iranski napad na komercijalni tanker koji prolazi kroz međunarodne vode bio je nameran i opasan. Ugrozio je živote posade broda i destabilizovao pomorsku bezbednost na Bliskom istoku“, saopštio je viceadmiral mornarice SAD na Bliskom istoku, Bred Kuper.

U blizini obale Omana 16. novembra je pogođen tanker u vazdušnom napadu koji je izazvao manju štetu na trupu, a niko nije povređen, niti je bilo izlivanja gasnog ulja, saopštila je kompanija Istern Pacifik šiping, vlasnik tankera.

Ovo nije prvi napad drona na neki tanker u Persijskom zalivu.

U julu 2021. godine u napadu dronom oštećen je kod obala Omana tanker sa naftnim derivatima, kojim je upravljala izraelska firma.

Iran je odbacio optužbe da je odgovoran.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.