U trendu

SAD usvojile nove sankcije protiv proizvođača iranskih dronova

VAŠINGTON – Sjedinjene države danas su obznanile nove sankcije protiv proizvođača iranskih bespilotnih letelica, za koje Vašington tvrdi da ih Rusi koriste za gađanje civilne infrastrukture u Ukrajini.

Ministarstvo finansija SAD je u saopštenju navelo da je nametnulo sankcije šestorici rukovodilaca i članova odbora Kvods aviejšn industris (KAI), koji je poznat i kao Dizajn lakih aviona i prerađivačke industrije, preneo je Rojters.

Ministarstvo je opisalo Kvods aviejšn industris, koji je pod sankcijama SAD od 2013. godine, kao ključnog iranskog odbrambenog proizvođača odgovornog za dizajn i proizvodnju dronova.

„Nastavićemo da koristimo svako sredstvo koje nam je na raspolaganju da uskratimo (predsedniku Rusije Vladimiru) Putinu oružje koje koristi za svoj varvarski i ničim izazvan rat protiv Ukrajine“, navela je sekretarka finansija Dženet Jelen u saopštenju.

Sankcijama je pogođen i direktor Iranske organizacije za vazduhoplovnu industriju, za koju je Ministarstvo finansija SAD navelo da je ključna organizacija odgovorna za nadzor iranskih balističkih raketnih programa.

Današnjom odlukom zamrznuta je američka imovina navedenih subrekata i poslovanje Amerikanaca sa njima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.