U trendu

SAD uvele nove sankcije Iranu zbog nasilnog gušenja protesta

VAŠINGTON- SAD su danas u koordinaciji sa Velikom Britanijom i EU uvele sankcije Fondaciji saradnje Korpusa garde islamske revolucije i visoko pozicioniranim iranskim zvaničnicima i tako povećale pritisak na Teheran zbog nasilnog gušenja demonstracija u zemlji, prenosi Rojters.

Ove sankcije su usmerene protiv „ključnog ekonomskog oslonca Korpusa garde islamske revolucije (IRGC) koji finansira brutalnu represiju režima,“ navodi se u saopštenju Ministarstva finansija SAD.
Sankcije su usmerene i protiv visoko pozicioniranih iranskih bezbednosnih zvaničnika koji su učestvovali u gušenju protesta u Iranu na svim nivoima, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo finansija SAD smatra da je Fondacija saradnje Korpusa garde islamske revolucije odigrala „ključnu ulogu u gušenju iranskih protesta, uz drastično kršenje ljudskih prava.“

Među sankcionisanima su i petorica članova upravnog odbora Fondacije, zamenik ministra za obaveštajne službe i bezbednost Naser Rašedi i četvorica visoko rangiranih vojnih zapovednika IRGC.

SAD i partnerske zemlje će uvek reagovati kada se Teheran bude oslanjao na nasilje, lažne sudske procese, pogubljenja demonstranata i utiskivanje građana Irana, zaključio je podsekretar obaveštajne službe za terorizam i finansije Ministarstva finansija SAD Brajan Nelson.

Velika Britanija je danas takođe proširila listu sankcionisanih osoba i firmi povezanih s režimom u Teheranu zbog „brutalne represije“ nad iranskim narodom.

Evropska unija je danas uvela novi paket sankcija Iranu zbog „brutalne i nesrazmerne upotrebe sile“ protiv demonstranata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar