U trendu

SAD: Uzbunjivač osuđen na 45 meseci zatvora

NEŠVIL – Bivši pripadnik obaveštajne službe američkog vazduhoplovstva osuđen je na 45 meseci zatvora zbog odavanja jednom novinaru strogo poverljivih informacija o programu dronova američke vlade.

Denijel Hejl iz Nešvila, iz države Tenesi, rekao je da je bio motivisan krivicom i željom za transparentnošću kada je istraživačkom novinaru otkrio detalje o vojnom programu dronova, za koje veruje da je neselektivno ubijao civile u Avganistanu, daleko od bojnog polja, preneo je „Gardijan“.

„Verujem da je pogrešno ubiti, a posebno je pogrešno ubiti osobe koje su nemoćne da se brane“, rekao je on na sudu, a preneo „Vašington post“.

Hejl je dodao da je neophodno da se „odagna laž da je rat dronovima nešto što nas čini bezbednim, da su naši životi važniji od tuđih“.

Prilikom izricanja kazne, okružni sudija Lijam O’Grejdi naveo je da je bitno da se drugi odvrate od odavanja vladinih tajni i rekao da je Hejl imao i druge mogućnosti osim da tajne podatke podeli sa novinskim izveštačem.

„Niste procesuirani zbog toga što ste govorili o programu dronova koji ubija nevine ljude. Mogli ste da budete uzbunjivač, a da se niste dotakli ovih dokumenata“, naveo je O’Grejdi.

Optužbe protiv Hejla podignute su još u vreme administracije predsednika Donald Trampa i nastojanja njegove administracije da suzbije curenja informacija. To je jedan u nizu slučajeva koje je ministarstvo pravde pokrenulo poslednjih godina protiv sadašnjih i bivših zvaničnika vlade koji su novinarima otkrili klasifikovana dokumenta.

Tužilaštvo je za Hejla tražilo devet godina zatvora, a da je osuđen na tu kaznu, to bi bila najoštrija kazna u slučaju curenja informacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar