U trendu

SAD veruju da iza napada u Kabulu stoji ISIS-K

VAŠINGTON – Američka administracija veruje da je za danasnje smrtonosne napade ispred aerodroma u Kabulu, u kojima je najmanje 13 osoba poginulo, a više desetina ranjeno, odgovorna teroristička organizacija Islamska država.

Zvaničnik SAD koji je govorio za AP pod uslovom da ostane anoniman rekao je da je više pripadnika američke vojske ranjeno u današnjem napadu, u kojem su učestvovala dva bombaša samoubice i naoružani napadači, kako se veruje, organizacije Islamske države – Korasan, koja je radikalnija od talibana.

Talibani, koji su potvrdili 13 žrtava i više povređenih u ovom napadu među civilima i svojim pripadnicima, u neprijateljskim su odnosima sa grupom Islamske države – Korasan, koja deluje u Avganistanu, a portparol talibana je rekao da su i oni u opasnosti od napada te grupe Islamske države, na koju je ranije upozorio i američki predsednik Džozef Bajden.

Zapadne zemlje upozoravale su da postoji mogućnost od napada na aerodrom u Kabulu, koji bi, kako tvrde, mogla da izvede teroristička organizacija poznata kao Islamska država Korasan ili ISIS-K.

„Svaki dan na terenu je još jedan dan kada znamo da ISIS-K želi da izvrši napad na aerodrom u Kabulu, i napadne nas i savezničke snage i nedužne civile“, izjavio je ove nedelje američki predsednik DŽo Bajden.

ISIS Korasan je zapravo ogranak terorističke grupe koja se prvi put pojavila u Siriji i Iraku, prenosi CNN.

ISIS-K se pojavio oko 2015. godine, a smatra se da bi mogao imati do 2.200 boraca, mada bi ova brojka mogla biti i veća s obzirom na bezbednosni vakuum koji je nastao usled odlaska stranih vojnih trupa, prenosi Skaj njuz.

Borci ove terorističke organizacije se uglavnom nalaze u avganistanskim provincijama Kunar i Nangarhar i odgovorni su za neke od najgorih pokolja u Avganistanu.

ISIS-K je dobio ime po istorijskoj regiji koja je pokrivala veći deo današnjeg Avganistana i delove Centralne Azije.

Organizacija ISIS-K želi da uspostavi kalifat koji počinje u južnoj i centralnoj Aziji, u skladu sa šerijatskim zakonom, a koji će se širiti kako se muslimani iz čitavog regiona i sveta budu pridruživali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.