U trendu

Sagasti: Odgovorni za ubistvo 16 Peruanaca biće kažnjeni

LIMA – Privremeni predsednik Perua Fransisko Sagasti poručio je danas da će biti kažnjeni odgovorni za smrt 16 Peruanaca u regiji poznatoj po proizvodnji kokaina, za šta vlasti okrivljuju pobunjenike organizacije „Blistavi put“.

„Činimo sve što je u našoj moći kako bi se policija i vojska efikasno izborile sa ovom pretnjom, ali situaciju otežava teren koji narkoteroristi izuzetno dobro poznaju“, rekao je Sagasti novinarima, prenosi Rojters

Militanti levičarske grupe „Blistavi put“ ubili su juče najmanje 16 ljudi, uključujuči i dva deteta, u udaljenom regionu ove južnoameričke zemlje koji je poznat po proizvodnji kokaina, saopštile su peruanske vlasti.

Militanti su spalili tela pojedinih žrtava do te mere da su neprepoznatljiva, saopštila je vojska Perua, a preneo Rojters.

Pamfleti na kojima se ohrabruju Peruanci da se uzdrže od glasanja na predsedničkim izborima pronađeni su na mestu masakra, navele se u saopštenju peruanske oružane snage.

Masakr se desio u regionu Vale de los Rios Apurimak, gde se proizvodi 75 odsto kokaina u Peruu.

Veliki planinski region u kojem se desio masakr je centar stalnih operacija bezbednosnih snaga protiv ostataka „Blistavog puta“, koje policija smatra obezbeđenjem krijumčara droge.

Maoistička pobunjenička grupa, koju je Vlada dugo smatrala terorističkom, pokrenula je jedan od najsmrtonosnijih sukoba unutar jedne zemlje u Latinskoj Americi osamdesetih godina prošlog veka i procenjuje se da je 69.000 ljudi ubijeno, podaci su lokalne komisije za utvrđivanje istine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.