U trendu

Šalanberg očekuje da SRM počne pregovore pre juna

SKOPLJE – Šef austrijske diplomatije Aleksandar Šalanberg izjavio je danas da je ohrabren napretkom u dijalogu Sofije i Skoplja i da očekuje da će Severna Makedonija pristupne pregovore za članstvo u EU otvoriti pre letnje pauze.

„Svi delovi slagalice su tu, sada samo treba da ih posložimo“, rekao je Šalanberg na zajedničkoj konferenciji sa makedonskim kolegom Bujarom Osmanijem.

Osmani je prošle sedmice rekao da će Skoplje prekinuti svaki dijalog, ukoliko Severna Makedonija ne otvori pregovore o članstvu u EU do juna.

Sofija i Skoplje već četiri i po godine imaju neslaganje o istoriji i kulturi, odnosno Bugarskoj smeta jezička i etnička oznaka „makedonski“, jer tvrdi da Makedonci govore bugarski jezik i da su u suštini Bugari.

Šalanberg, koji je u Skoplje doputovao iz Sofije, izrazio je nadu da će pregovori o članstvu Severne Makedonije u EU početi pre letnje pauze.

On je Severnu Makedoniju naveo kao primer zemlje koja treba da se pridruži EU.

„Ono što bi Skoplje i Sofija trebalo da odluče je da ukinu veto, što je mala stvar“, rekao je Šalanberg i dodao da se to može rešiti pronalaskom zajedničkog jezika.

Na pitanje novinara da li je juče u Sofiji video približavanje stavova bugarske vlade između premijera Kirila Petkova i ministarke spoljnih poslova Teodore Gencovske, Šalanberg nije konkretno odgovorio, ali je rekako da je ohrabren tim razgovorima.

Prema njegovim rečima, situacija je drugačija i misli da je došlo do napretka u odnosu na prethodni period.

„Sa svoje strane, znam da je reč o frustracijama i rokovima, ali za Austriju je geostrateški zadatak da ovaj region mora da bude u EU. Rekli smo to pre 20 godina, obećali smo ovim zemljama i nećemo od toga odustati dok ne održimo reč“, rekao je šef austrijske diplomatije, preneli su skopski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.