U trendu

Salenberg upozorava na opasnost „Trećeg svetskog rata“

BEČ – Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg kaže da nije optimističan da ukrajinska kriza može biti okončana diplomatskim putem i upozorava na opasnost izbijanja Trećeg svetskog rata.

Šalenberg je, za austrijsku televiziju „Puls 24“, rekao da se mora raditi na povratku za pregovarački sto.

Međutim, kaže, da „mirovni tonovi koji se mogu čuti s ruske strane, zvuče nešto šuplje, sve dok i dalje kolone tenkova nastavlja da se kreće ka Kijevu“.

Šalenberg je ukazao da je situacija dramatična jer ako bi jedan NATO avion došao u konflikt sa ruskim to bi mogao biti okidač za Treći svetski rat.

U vezi vojnih transporta kroz Austriju on je objasnio da oni nemaju veze sa Ukrajinom, već se tiču samo transporta iz jedne u drugu NATO zemlju.

„NATO je oprezan da ne bude uvučen u ovaj rat „, podvukao je Šalenberg.

On je istakao da je važno da građani Rusije saznaju šta se tačno dešava, a to će polako uslediti kada na bankomatima ne budu mogli da podižu novac, i zapadne prodavnice budu zatvorene.

Šalenberg je rekao da 24.februara, na dan početka ruskog napada na Ukrajinu, nije spavao ni sat vremena.

On je ponovio svoj stav da napad na Ukrajinu ne može ničim da se pavda i dodao da u takvim slučajevima Austrija nije neutralna, i da neutralnost nie zastareli koncept.

Ističe da se mora učiniti sve da se zaštite ljudski životi, ali i sprečiti da se bude uvučen i tako izazove svetski rat.

„Imamo trenutno ekonomski rat, kao i informativni. Istorija nas uči da kada neko ne pokaže autokratama na vreme znak „stop“ onda to može biti skupo za nas“, objasnio je on.

Šalenberg je dodao da se mogu uvesti dalje sankcije i da postoji namera smanjenja zavisnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar