U trendu

Šalja u Kukešu premlaćivao zatvorenike, mučio, ubijao. . .

HAG – Bivši pripadnik OVK Pjetr Šalja (58) zvani Ujku tereti se optužnicom Specijalizovanog tužioca Kosova da je od 17. maja 1999. do 5. juna 1999. sa drugim pripadnicima OVK, policije i stražarima zlostavljao, mučio i ubijao zatvorenike u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji.

Oni su imali zajednički cilj delovanja koji je podrazumevao vršenje krivičnih dela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva, navodi se u redigovanoj optužnici protiv Šalje, koju su objavila Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu, nakon što je on juče iz Belgije izručen Hagu i smešten u pritvor.

On se tereti u četiri tačke optužnice za individualnu krivicnu odgovornost za ratne zločine „proizvoljno lišavanje slobode“, „surovo postupanje“, „mučenje“ i ubistvo“, izvršenih u fabrici metala u Kukešu približno od 17. maja 1999. do 5. juna 1999.

Ova krivična dela je, kako smatra tužilac, izvršio svojim činjenjem i nečinjenjem opisanim u optužnici i svojim učešćem u udruženom zločinackom poduhvatu.

Među drugim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata, koji su imenovani u ovoj optužnici, su Sabit Geci zvani Copa i Džemšit Krasnići, dok su imena ostalih redigovana.

Tokom čitavog perioda na koji se odnosi optužnica, OVK je svoju bazu u bivšoj fabrici metala u Kukešu u Albaniji koristila za razne vojne svrhe, kao što su prijem, čuvanje i distribucija opreme i zaliha, regrutovanje dobrovoljaca i priprema i tranzit pripadnika OVK koji su odlazili na borbene linije ili se vraćali sa njih.

Takođe su u njoj zatvarana saslušavana lica za koja se sumnjalo da saraduju sa SRJ i Srbijom ili da ne podržavaju OVK.

„Krivična dela navedena u ovoj optužnici izvršili su izvesni pripadnici OVK protiv lica zatvorenih u fabrici metala u Kukešu. Sve žrtve tih krivičnih dela bile su građani SRJ koji nisu aktivno učestvovali u neprijateljstvima“, navodi se u optužnici i dodaje da je Šalja bio svestan činjenice da je u toku oružani sukob i znao je da su žrtve lica koja nisu aktivno učestvovala u neprijateljstvima.

Pjeter Šalja se tereti da je sa umišljajem učestvovao u proizvoljnom pritvaranju i držanju lica u zatočeništvu u fabrici u Kukešu, gde su pritvorenici u improvizovanim ćelijama svakodnevno premlaćivani i zlostavljani kako fizički tako i psihički, uključujući pretnje smrću i nanošenje teških telesnih povreda, strah, ponižavanje, diskriminaciju na političkoj osnovi, zastrašivanje, maltretiranje, saslušavanje i prisilne ili iznuđene izjave i priznanja.

„Zatvorena lica su fizički i psihički zlostavljana u prisustvu drugih zatvorenika. Neka lica su tokom zatočeništva bila prisiljavana na fizički rad“, piše u optužnici.

Šalja je, kako se navodi, sam i sa drugim pripadnicima OVK tukao osobu ili osobe čija su imena redigovana, između ostalog, pendrecima, metalnim šipkama, pištoljima, bejzbol palicama i noževima.

U optužnici se, pored ostalog, navodi da su 4. juna 1999. ili približno tog datuma izvesni pripadnici OVK, među kojima je bio i Šalja, svirepo pretukli (edigovano)zatvorenika.

Premlaćivanje je trajalo do duboko u noć i pripadnici OVK koji su učestvovali u tom zlostavljanju su na zatvorenike pucali i ranili ih….Posle su nastavili da ih tuku zbog čega su neki preminuli.

Pritvorenici su držani u Kukešu bez dovoljno hrane i vode u neadekvatnim sanitarnim i higijenskim uslovima, kao i u neadekvatnim uslovima smeštaja i zdravstvene brige…
Šalja je 15. aprila izručen Hagu iz Belgije, gde je 16. marta uhapšen po nalogu Specijalizovanih veća i smešten je u pritvorsku jedinicu.
Na prvom pojavljivanju pred sudijom 19. aprila biće pozvan da se izjasni o optužnici i krivici, odmah ili u roku od 30 dana.

Inače, zločini u Kukešu po komandnoj odgoovrnosti na teret se stavljaju u drugoj optužnici šefovima OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

Sud je pozvao Šaljine žrtve za se prijave sudu za formalno dobijanje tog statusa u procesu koji će biti sproveden protiv njega.

“U borbi za pravdu, ne smemo zaboraviti žrtve krivičnih dela iz optužnica koje je podiglo moje tužilaštvo. Učestvovanje žrtava u postupku predstavlja jedan od načina kojim se obezbeđuje da žrtve ne budu zaboravljene“, naveo je specijalizovani tužilac Džek Smit.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.