U trendu

Samoubilački prsluci – promena taktike i nova pretnja

Samoubilački prsluci koje su nosili počinioci terorističkih napada u Parizu, prvi put upotrebljeni u Francuskoj, označavaju promenu taktike i novu pretnju džihadista, upozoravaju bezbednosni zvaničnici.

Svih sedam ekstremista nosilo je identične prsluke sa eksplozivnim punjenjem i nisu oklevali da se dignu u vazduh, što je zabrinjavajuća taktika za džiahiste čija je meta Francuska, naveo je AFP.

Za razliku od napada u Londonu 2005, kada su bombaši aktivirali eksploziv koji se nalazio u rančevima, napadači u Francuskoj koristili su samoubilačke prsluke koji se obično dovode u vezu sa bombaškim napadima na Bliskom Istoku.

Jedan bivši zvaničnik francuske obaveštajne službe rekao je za francusku agenciju da je za izradu takvih prsluka neophodan stučnjak za eksploziv, kako se on ne bi slučajno aktivirao.

„Oni nisu doneli te prsluke iz Sirije: što više tresete ove stvari, povećavate rizik“, rekao je bivši obaveštajac, dodajući da je najverovatnije reč o čoveku koji se nalazi u Francuskoj ili Evropi, a koji je došao sa područja pod kontrolom džihadista gde se obučio u njihovoj izradi.

Francuski zvaničnici kažu da su prsluci najverovatnije napunjeni aceton peroksidom (TATP) i da imaju detonator, dugme za detonaciju i šrapnel u cilju nanošenja što većih povreda.

Stručnjaci ističu kao veoma verovatno da je prsluke napravio neko izvan grupe koja je izvela napade, ko je i dalje prisutan.

U seriji terorističkih napada u Parizu u petak, za koje je odgovornost preuzela Islamska država, poginulo je 132, a povređeno 352 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar