U trendu

Sančes doputovao u Peking, pozvao na zaustavljanje rata u Ukrajini

PEKING – Španski premijer Pedro Sančes danas je zatražio od kineskih lidera da pomognu da se zaustavi ratu Ukrajini, kao i da se izbegne ekonomski protekcionizam.

„Video sam 40 predsednika za nedelju dana i niko ne želi ekonomsku fragmentaciju ili rat“, rekao je Sančes.

Kako navodi El Pais, nakon sletanja u Kinu kako bi učestvovao na Boao forumu, svojevrsnom forumu Davos za Aziju, Sančes je poslao nekoliko jasnih poruka.

Istakao je da će Evropa „braniti svoje vrenosti“, pozivajući Kinu da se „otvori“ za evropska ulaganja, jer ne želi da da se reakcija na njihovo zatvaranje bude da se i EU štiti zatvaranjem od kineskih investicija, što je, kako navodi portal, jedna od glavnih zamerki Pekinga u postpandemijskoj ekonomiji.

„Moramo otvoriti Istok (Kinu) tako da Zapad (EU) ne mora da se zatvori u sebe“, zaključio je španski premijer.

El Pais podseća da napetost između Kine i EU raste, iako ne tako snažna kao ona između Pekinga i SAD.

Navodi da je Kina poslednjih nedelja poslala pozitivne poruke, posebno nakon što je radikalno promenila svoju politiku izolacije kako bi suzbila kovid, i osigurala da radi sa Rusijom na traženju mirovnog procesa u Ukrajini, te u tom kontekstu poziva evropske lidere u Peking.

Nakon Sančesa, Kinu će posetiti i francuski predsednik Emanuel Makron, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i šef evropske diplomatije Josep Borelj.

Kako navodi portal, španski premijer je potvrdio svoju ulogu međunarodnog lidera, što ga je za samo nedelju dana odvelo u Brisel, Dominikansku Republiku, a sada i u Kinu, sa kratkim zaustavljanjem u Španiji, gde je najavio smenu dva ministra u svojoj vladi.

„Za nekoliko dana prisustvovao sam Evropskom savetu u Briselu, Ibero-američkom samitu u Santo Domingu, a sada sam ovde u zvaničnoj poseti Kini. Za manje od nedelju dana sreo sam se sa više od 40 lidera sa tri različita kontinenta. I da budem jasan: na svakom sastanku čuo sam istu čežnju za mirom, stabilnošću i prosperitetom. Niko ne želi ekonomsku fragmentaciju ili rat“, poručio je Sančes.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar