U trendu

Santa Kruz: Demonstranti palili zgrade i blokirali puteve posle hapšenja Kamača

LA PAZ – Demonstranti u bolivijskom regionu Santa Kruz, relativno bogatom poljoprivrednom području, koji je dugo u sukobu sa saveznom vladom u La Pazu, palili su zgrade i blokirali autoputeve u okviru „generalnog štrajka“ organizovanog nakon hapšenja njihovog guvernera Luisa Fernanda Kamača.

Posle noćašnjih protesta, raštrkani demonstranti jutros su ostali kod požara koji su tinjali, noseći zastave Santa Kruza, preneo je Rojters.

Očekuje se da će štrajk trajati tokom celog dana, dok je organizacija koja okuplja građanske grupe Santa Kruza saopštila da bi putevi i dalje mogli biti zatvoreni.

Bolivijski sud osudio je desničarskog opozicionara, guvernera Luisa Fernanda Kamača na četiri meseca pritvora, nakon što je uhapšen zbog povezanosti sa neredima koji su izbili 2019. godine, kada je bivši levičarski predsednik Evo Morales napustio zemlju.

„Nikada se neću predati, ovo je borba za demokratiju i slobodu“, objavljeno je jutros na Kamačovom Tviter nalogu.

Kamačo je rekao da je nedužan, a njegov advokat je rekao da je neopravdano pritvoren.

Guverner bolivijskog Santa Kruza je uhapšen u sredu i odveden u La Paz, a sada se suočava sa transferom u najstrože čuvani zatvor El Alto.

Tužilaštvo tereti Kamača za terorizam i istražuje navode da je izvodio napade na predsednika i visoke državne zvaničnike, rekao je državni tužilac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.