U trendu

Sapega traži pomilovanje od Lukašenka

MINSK – Studentkinja Sofija Sapega (24), državljanka Rusije koja živi u Litvaniji, a koju su beloruske vlasti prošle godine osudile na šest godina zatvora pošto je Minsk prizemio avion u kojem je bila sa tadašnjim dečkom, beloruskim disidentom, uputila je molbu za pomilovanje u kojoj priznaje nezakonite radnje.

Sapega, osuđena za „podsticanje društvene mržnje“, uhapšena je zajedno sa svojim tadašnjim mladićem, beloruskim disidentom u egzilu Romanom Protasevičem, kada je njihov let iz Atine za Vilnjus prinudno sleteo u Minsku u maju prošle godine, prenosi Rojters.

Ovaj incident je izazvao osudu iz zemalja širom sveta, osim iz Rusije koja je glavni saveznik beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Nakon tog događaja evropske zemlje su zabranile putnički avionski saobraćaj iznad Belorusije.

Belorusija je kasnije osudila Sapegu za „podsticanje društvene mržnje“ i osudila je na šest godina zatvora.

Protasević, bivši urednik istaknute opozicione novinske kuće, odrekao se političkog aktivizma, pušten je iz zatvora u kućni pritvor i oženio se drugom ženom, ali opozicija u Belorusiji veruje da je njegovo povlačenje bilo iznuđeno, navodi britanska agencija.

U svom pismu, koje je objavio ruski novinski sajt RBC i za koje je njen advokat potvrdio da je originalno, Sapega kaže da razume „nezakonitost“ svojih postupaka i traži da joj Lukašenko ublaži kaznu.

„Danas shvatam da sam bila nepravedna i da sam na stvari gledala jednostrano. Želim da istaknem da sam u Litvaniji, pre hapšenja, želela da prekinem svoje nezakonite postupke jer se već tada nisam slagala sa njima“, napisala je Sapega.

Sapega je ranije na video-snimku na Telegramu priznala da je uređivala kanal na društvenim mrežama koji je otkrio lične informacije o pripadnicima beloruskih bezbednosnih službi, što je u Belorusiji zločin, preneo je Juronjuz.

Lukašenko je na udaru Zapada od izbora 2020. godine za koje je opozicija tvrdila da su pokradeni.

Rojters navodi da je uz rusku finansijsku i bezbednosnu podršku, Lukašenko nasilno ugušio proteste, a sve glavne opozicione ličnosti smestio u zatvor ili primorao na egzil.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar