U trendu

Saradnica Navaljnog osudila osvetu ruskih vlasti

Saradnica protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog ocenila je danas kao „osvetu“ ruskih vlasti koje su protiv nje otvorile kriminalnu istragu nakon što je posetila osobu za koju se pretpostavlja da je agent službe bezbednost kojeg Navaljni optužuje da je učestvovao u njegovom trovanju.

Ljubov Sobol, koja je puštena na slobodu posle 48 sati pritvora, sada je meta istrage zbog „nasilnog upada“ u kuću i pretnje službenika. 

Ona je u ponedeljak posetila osobu za koju Navaljni tvrdi da ga je u telefonskog razgovoru prevario i naveo da prizna pokušaj njegovog ubistva.
Maksimalna kazna za upad u nečiji dom može biti do dve godine zatvora. 

„Verujem da je istraga protiv mene pre svega osveta Navaljnom i ma koliko to apsurdno zvučalo, to je osveta za činjenicu da je preživeo trovanje i za njegove aktivnosti protiv korpucije“, rekla je Ljubov Sobol. 

Navaljni, koji se nalazi u Nemačkoj, emitovao je prošle nedelje snimak telefonskog razgovora sa navodnim članom ruske službe bezbednosti (FSB) Konstantinom Kudrijavcevom, u kojem on objašnjava da su FSB otrovale Navaljnog. Navaljni ga je prevario tako što je Kudrijavcev mislio da razgovara sa kolegom. 

Ruske vlasti su taj razgovor označile kao falsifikovan ali nisu negirale da je sagovornik zaista agent. 

Ljubov Sobol, advokat po obrazovanju i sve veća figura ruske opozicije, otišla je u zgradu gde živ navodni agent. Ona je na internetu objavila njegovu adresu, tako da su mnogi novinari izašli na lice mesta. 

Vlasti su rasporedile policiju za rasturanje protesta i uhapsili Ljubov Sobol. 

Tri evropske laboratorije zaključile su da je Aleksej Navaljni otrovan 20. avgusta supstancom tipa novičok, nervnim agenson razvijenim u vojne svrhe u sovjetsko vreme.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.