U trendu

Ć arli Ebdo provocira, Moskva reaguje (foto)

Francuski satirični časopis „Ć arli ebdo“ objavio je, u svom najnovijem broju, karikature na kojima je prikazana nesreća aviona ruskog Ministarstva odbrane koji se pre četiri dana sruĆĄio u Crno more pri čemu je poginulo 92 ljudi.

Mosvka je burno reagovala na karikature. Na jednom crteĆŸu je prikazan pad aviona, u kojem vođa orkestra izvodi ton „a“, uz natpis „Repertoar horova Crvene armije se proĆĄiruje“.

Komesar za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Konstantin Dolgov izjavio je u sredu da je taj francuski magazin izgubio ljudsko dostojanstvo objavivơi karikaturu nesreće ruskog aviona, preneo je Tass.

„Objavljivanjem karikatura tragedije aviona Tu-154, zaposleni u ‘Ć arli ebdou“ su u potpunosti sebe izbacili iz redova ne samo novinara, već i svih civilizovanih ljudi“, napisao je Dolgov na Fejsbuku.

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova saopĆĄtilo je da rukovodstvo Francuske nema nikakve veze s radom ovog magazina i da su zaposleni u redakciji tog nedeljnika slobodni da izraze svoje stavove.

Ruska agencija navodi da je „Ć arli ebdo“ u svom poslednjem ovogodiĆĄnjem izdanju, koje se naĆĄlo na kioscima u sredu, objavio i karakature nedavnog ubistva ruskog ambasadora Andreja Karlova u Turskoj.

Ovo nije prvi put da isti francuski časopis objavljuje kontroverzne karikature povezane s Rusijom – u novembru 2015. objavio je crteĆŸe na temu nesreće ruskog aviona „Kogalimavia“ A321 u Egiptu u kojoj je poginulo 224 ljudi, ĆĄto je i tada izazvalo oĆĄtre kritike Rusije, podseća Tass.

Takođe, u oktobru 2016, „Ć arli ebdo“ objavio je karikature otvaranja Ruskog pravoslavnog kulturnog centra u Parizu, dodaje ruska agencija.

„Ć arli ebdo“, koji je između ostalog objavljivao i karikature proroka Muhameda, postao je poznat ĆĄirom sveta nakon ĆĄto je 7. januara 2015. godine na redakciju tog lista u Parizu izveden dĆŸihadistički napad u kojem je ubijeno 12 osoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.