U trendu

Šarli Edbo ponovo šokira, ovo je najprovokativnija naslovna strana (foto)

Francuski satirični magazin Šarli Ebdo danas je, nakon najnovijih terorističkih napada u Španiji, ponovo svojom provokativnom naslovnom stranom na račun islama izazvao žestoke reakcije, prenose francuski mediji.

Na naslovnoj strani prikazani su ljudi kako leže na ulici u lokvi krvi nakon što ih je pregazio kombi, uz reči „Islam, religija večnog mira“.

Veruje se da iza prošlonedeljnih napada u Barseloni i Kambrilsu, u kojima je ubijeno 15 ljudi, a preko 100 ranjeno, stoje islamski ekstremisti marokanskog porekla.

Kritičari tvrde da nova naslovna strana vređa celu religiju, koja ima 1,5 milijardi vernika širom sveta, sugerišući da je ona u suštini nasilna i da bi mogla podstaći islamofobiju, prenosi Index.hr.

Međutim, neki vernici nisu bili uvređeni.

Novinarka Sonja Mabruk je na Twiteru objavila: „Volim islam koji me uči. Odričem se njegovog iskorišćavanja od strane terorista. Poštujem slobodu svih karikaturista“.

Međutim, urednik Šarli Ebdo Loran „Ris“ Suriso uzvraća da stručnjaci i političari izbegavaju teška pitanja iz obzira prema umerenim muslimanima koji poštuju zakone.

„Rasprave i pitanja o ulozi religije, pogotovo o ulozi islama, u ovom napadima potpuno su nestali“, napisao je Suriso.

U januaru 2015. dvojica napadača, braća i pristalice Al Kaide Said i Šerif Kuači su u napadu na redakciju lista ubili 12 ljudi, među kojima devet novinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.