U trendu

Sastanak lidera Z Afrike zbog situacije u Gvineji

AKRA – Lideri Zapadne Afrike sastaju se danas u Akri kako bi utvrdili kako glavni politički i ekonomski blok u regionu može da vrati Gvineju natrag ustavnoj vladavini, a nakon vojnog puča koji je svrgnuo predsednika Alfa Kondea prošle nedelje.

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih zemalja, koju čine 15 država (ECOWAS/ECOVAS) osudila je vojni puč i suspendovala državu iz tela koja donose odluke u bloku nakon pomenutog događaja, prenosi Rojters.

Kako navodi agencija, lideri koji su pozvali na brz povratak ustavnoj vladavini, saslušaće izveštaj ministarske misije koja je u petak otišla u glavni grad Gvineje, Konakri kako bi se sastala sa liderima vladajuće hunte.

Regionalni lideri potom će odlučiti kako da odgovore na pomenuti državni udar, kao i kako da pomognu Gvineji u njenom prelasku na ustavni poredak, izjavila je u sredu ganska ministarka spoljnih poslova Širli Ajorkor Bočvaj, koja je i vodila misiju ECOVAS u Konakriju.

Vojna hunta koju predvodi Mamadi Doumboja, bivši oficir francuske Legije stranaca, sastaje se sa raznim javnim ličnostima, grupama i poslovnim liderima u zemlji radi utvrđivanja okvira za prelaznu vladu.

U okviru četvorodnevnih konsultacija, hunta će se sastati sa glavnim poslovnim lobijem Gvineje i rukovodiocima rudarskih kompanija koje posluju u sektoru boksita, zlata, rude gvožđa i dijamanata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.