U trendu

Sastanak o iranskom nuklearnom sporazumu u utorak u Beču

PARIZ – Predstavnici Irana i svetskih sila sastaće se sledećeg utorka u Beču kako bi razgovarali o nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, saopštili su iranski i evropski zvanicnici nakon virtuelnih razgovora održanih s ciljem oživljavanja sporazuma.

Sve strane uključene u nukelarni sporazum – Iran, Kina, Rusija, Francuska, Nemačka i Britanija – diskutovale su danas o mogućem povratku SAD u taj sporazum i kako obezbediti njegovu potpunu i efikasnu primenu, prenosi agencija Rojters.

Zamenik iranskog ministra spoljnih poslova Abas Arakči, stariji
pregovarac u razgovorima, rekao je iranskoj TV da su učesnici
dogovorili da se u utorak lično sretnu u Beču nakon današnjih „otvorenih i ozbiljnih“ razgovora.

Sastanak su potvrdila i dvojica evropskih diplomatskih izvora.

Ruski ambasador u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju UN Mihail Uljanov je rekao da su razgovori bili konstruktivni i da će se nastaviti.

„Utisak je da smo na dobrom putu, ali napredak neće biti lak i zahtevaće intenzivne napore. Izgleda da su zainteresovane strane spremne na to“, napisao je Uljanov na Tviteru.

Američki predsednik DŽo Bajden signalizirao je spremnost da oživi sporazum, ali njegova administracija insistira da se Iran prvo mora vratiti svojim nuklearnim obavezama, od kojih je većinu Teheran suspendovao kao odgovor na američke sankcije.

Bajdenov prethodnik Donald Tramp povukao se iz sporazuma 2018. godine i ponovo uveo sankcije Teheranu, što je podstaklo Iran da, u znak odmazde, prekrši neka od nuklearnih ograničenja iz pakta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.