U trendu

Satler optužio SNSD i HDZ da su obarali važne zakone

SARAJEVO – Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler optužio je večeras SNSD Milorad Dodika i HDZ BiH Dragana Čovića da su se zalagali za evropsku perspektivu BiH, dok su istovremeno obarali važne zakona na tom putu, što je, kako kaže, nezamislivo.

Uprkos tome, Satler kaže da je uveren u evropsku perspektivu BiH i da je sada sve na bh. političkim zvaničnicima da usvoje neophodne zakonske propise kako bi BiH što pre dobija status kandidata za članstvo.

„Važne zakone na tom putu obarali su SNSD i HDZ dok su se u isto vreme zalagali za evropski put, što je nezamislivo“, rekao je Satler za sarajevsku N1 tv.

Govoreći o Samitu EU lidera, koji je danas završen u Briselu, Satler kaže da je što se BiH tiče rezultat pozitivan.

“Ja vidim čašu do pola punu. Mislim da ovi zaključci koje smo videli po prvi put Evropski savet nakon podnošenja zahteva jeste spremno da BiH da kandidatski status. Da, potrebno da se još nešto učini na strani BiH da bi se to ostvarilo”, kazao je Satler.

BiH, kazao je, mora pokazati da je ozbiljna kada je reč o reformama i to je nešto što treba brzo uraditi.

Ocenio je da je napred u BiH u protekle dve godine bio minimalan i istakao da je potrebno mnogo više.

Zabrinjava, dodao je, to što se Rusija meša u unutrašnja politička dešavanja u BiH.

Smatra da su, kako je rekao, pretnje koje su se mmogle čuti neprihvatljive, jer BiH je suverena zemlja i „mora biti u stanju da donosi vlastite odluke bez spoljnog uticaja“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar