U trendu

Saučešće Đurića povodom smrti Remzija Klarka

VAŠINGTON – Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić uputio je večeras izraze najdubljeg saučešća svima koji žale zbog smrti nekadašnjeg američkog državnog pravobranioca i velikog borca za ljudska prava širom sveta, Remzija Klarka.

Đurić je na Tviteru ocenio da će zaostavština tako „časnog čoveka“ nastaviti da živi i istakao da je Klark nosilac Sretenjskog ordena drugog stepena.

„Zaostavština tako časnog čoveka, nežnog glasa, ali žestokog zagovornika, aktiviste za ljudska prava i nosioca srpskog Sretenjskog ordena drugog stepena nastaviće da živi. Neka počiva u miru“, napisao je Đurić.

Klark, bivši visoki zvaničnik američkog ministarstva pravde u vreme administracija predsednika Džona Kenedija i Lindona Džonsona, preminuo je u 94. godini.

Klark je na funkciji državnog pravobranioca SAD bio od 1967. do 1969. a prema pisanju „Vasington posta“ i „Njujork tajmsa“ preminuo je u petak na Menhetnu u Njujorku.

Važio je za velikog borca za ljudska prava, protivnika rata u Vijetnamu i kasnijih američkih vojnih intervencija, kao i NATO bombardovanja SRJ.

Klark je bio kopredsednik Međunarodnog komiteta „Slobodan Milošević“, imenovan je za počasnog doktora Beogradskog univerziteta i nosilac je Sretenjskog ordena 2. stepena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.