U trendu

Saudijske snage opet oborile raketu lansiranu iz Jemena?

RIJAD – Jedinice vazdušne odbrane Saudijske Arabije oborile su raketu koju su lansirali pripadnici pokreta Huta, Ansar Alah, u Jemenu, a čija je meta bio saudijski pogranični grad Džizan, javlja Skaj njuz Arabija pozivajući se na koalicione snage na čelu sa Saudijcima u Jemenu.

Prethodno je TV kanal Al Masirah, koju kontroliše pokret Ansar Alah, naveo da je raketa „badr“ prve klase lansirana u ekonomskoj zoni Džizana, prenosi Tas s.

„Saudijska raketna odbrana je presrela raketu, koju su lansirali Huti iz provincije Sada“, rekao je portparol koalicije, Turski Al-Maliki, dodavši da je to bio „smišljen napad, usmeren na civilne distrikte“.

Do sada nije prijavljeno da je iko poginuo niti da je pričinjena materijalna šteta na terenu.

Prema koalicionim snagama na čelu sa Saudijskom Arabijom u Jemenu, do sada je 190 balističkih raketa Huta presretnuto.

Pokret Ansar Alah je obično koristio borbene dronove, za koje tvrde da su imali za mete međunarodne aerodrmo u Dubaiju i Abu Dabiju, kao i saudijsku rafineriju „Aramko“ u Rijadu, dok su saudijske i vlasti UAE te navode porekle.

Sukob između jemenske vlade, koju globalna zajednica priznaje, i pobunjenika Hutai iz grupe Ansar Alah besni od avgusta 2014, navodi ruska agencija.

Sukob je ušao u aktivnu fazu kada je koalicija predvođena Saudijcima napala tu zemlju na zahtev predsednika Abdrabuha Mansura Hadija.

Saudijska Arabija, uz podršku vazduhoplovnih snaga Bahreina, Katara, Kuvajta i UAE, učestvuje u vojnoj operaciji protiv pobunjenika, a deo te koalicije su i Egipat, Jordan, Maroko i Sudan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.