U trendu

Saudijski zvaničnici u Jemenu radi pregovora – mir na vidiku

Saudijski zvaničnici su danas stigli u glavni grad Jemena na pregovore s pobunjenicima Hutima koje podržava Iran, u okviru međunarodnih napora da se oknča devetogodišnji rat u Jemenu, rekli su zvaničnici.

Delegacija Saudijske Arabije koju predvodi ambasador Kraljevine u Jemenu, Mohamed bin Said Al-Džaber, razgovaraće sa Mahdijem al-Mašatom, šefom Vrhovnog političkog saveta Hutija, koji upravlja oblastima u Jemenu pod kontrolom pobunjenika, navodi novinsku agenciju SABA.

Delegacija Omana koja je u subotu stigla u Sanu, takođe će se pridružiti pregovorima, javila je agencija pozivajući se na neidentifikovan izvor.

Mohamed al-Bukaiti, lider Huti, rekao je na Tviteru da će saudijski i omanski zvaničnici razgovarati o „načinima za postizanje sveobuhvatnog i trajnog mira“.

On je rekao da bi postizanje časnog mira između Hutija i državnih snaga koje podržava Saudijska Arabija bio „trijumf za obe strane“ i pozvao sve da preduzmu korake da „očuvaju mirnu atmosferu i pripreme se da okrenu stranicu prošlosti“.

Iz Saudijske Arabije nije bilo komentara.

U komentaru za Asošijeted pres, Hans Grundberg, izaslanik UN za Jemen, opisao je tekuće napore, uključujući saudijske i omanske pregovore u Sani, kao „najbliže stvarnom napretku Jemena ka trajnom miru“.

„Ovo je trenutak koji treba iskoristiti i nadograđivati i prava prilika da se započne inkluzivan politički proces pod okriljem Ujedinjenih nacija za održivo okončanje sukoba“, rekao je on.

Pregovori u Sani deo su međunarodnih napora koje vodi Oman da reši sukob u Jemenu, koji je počeo 2014. Tada su pobunjenivi Huti zauzeli Sanu i veći deo severa zemlje, zbacivši međunarodno priznatu vladu koja je pobegla na jug, a zatim u izgnanstvo u Saudijsku Arabiju.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intervenisala je mesecima kasnije u pokušaju da vrati međunarodno priznatu vladu na vlast. Konflikt se poslednjih godina pretvorio u regionalni posredni rat Saudijske Arabije i Irana.

Saudijska Arabija i Huti sastavili su prošlog meseca nacrt sporazuma o oživljavanju primirja koje je isteklo u oktobru. Sporazum treba da uvede povratak političkim pregovorima.

Upućeni zvaničnici kažu da saudijsko-Huti sporazumi uključuju šestomesečno primirje s prekidom svih vojnih aktivnosti širom Jemena. Huti su se obavezali da će doći za sto s drugim jemenskim strankama kako bi pregovarali o političkom rešenju sukoba. Ujedinjene nacije treba da olakšaju političke pregovore, dodaju oni.

Obe strane su se složile da dodatno ublaže ograničenja prmeta na aerodromu u Sani i luci na Crvenom moru koje kontrolišu Huti u Hodeidi, rekli su zvaničnici. Huti će ukinuti svoju dugogodišnju opsadu Taiza, trećeg po veličini grada u Jemenu koji drže vladine snage.

Plan uključuje i isplatu svih državnih službenika — uključujući vojsku — iz prihoda od nafte i gasa. Zauzvrat, pobunjenici su pristali da dozvole izvoz nafte iz oblasti pod kontrolom vlade nakon višemesečne pauze zbog napada Huta na naftna postrojenja, rekli su zvaničnici.

Međunarodno priznato predsedničko veće Jemena koje podržava Saudijska Arabija, dalo je prvobitno odobrenje nacrtu sporazuma, rekao je zvaničnik.

Komentarišući pregovore Saudijske Arabije i Hutije, jemenski ministar inostranih poslova Ahmed Avad Bin Mubarak rekao je da postoje „pozitivni signali“ da će biti objavljen sporazum o prekidu vatre, zajedno sa rešavanjem drugih humanitarnih i ekonomskih pitanja.

Napori su dobili zamah poslednjih nedelja pšto je Saudijska Arabija postigla sporazum sa Iranom o obnavljanju diplomatskih odnosa posle sedmogodišnjeg raskola. Iran, glavni strani podržavalac Hutija, rekao je da će sporazum Teherana sa Saudijskom Arabijom pomoći da se okonča sukob u Jemenu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar