U trendu

Savet za kontrolu rada policije u CG: Korisceni gumeni meci

PODGORICA – Crnogorski Savet za građansku kontrolu rada policije utvrdio je sinoć, na vanrednoj senici posvećenoj dešavanjima na Cetinju, da su određene povrede građana izazvane dejstvom gumenih metaka.

U saopštenju Saveta navodi se da je to utvrđeno na osnovu kontakta sa povređenim građanima, dostupne medicinske dokumentacije, fotografija i pregleda povređenog građanina koji je izvršio član Saveta Aleksandar Mugoša.

Savet je pozvao MUP i Upravu policije da, zbog određenih nejasnoća i interesa javnosti, objave snimak navodnog bacanja molotovljevog koktela na gradskom trgu koji je, kako se ukazuje u saopšteju, „prema navodima nadležnih bio povod za primenu sile“.

Savet je ranije ocenio da je, prilikom intervencija policije, na različitim lokacijama, došlo do prekomerne upotrebe hemijskih sredstava, prenosi RTCG.

„Konstatovano je i da se prekomjerna upotreba hemijskih sredstava odrazila na zdravlje i redovan život i onih građana Cetinja koji nisu uzeli učešća u javnim okupljanjima“, tvrdi Savet.

Podseća i da je još 2015. preporučio Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) da se upotreba gumene municije kao sredstva prinude do daljnjeg stavi van upotrebe.

Iz crnogorske Uprava policije prethodno su danas saopštili da prilikom intervencije na Cetinju nije bilo upotrebe gumenih metaka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.