U trendu

Savetnica UN: Negativan uticaj krize u Ukrajini na Z.Balkan

Specijalna savetnica UN za sprečavanje genocida Alis Vairimu Nderitu (Alice Wairimu) upozorila je na negativan uticaj krize u Ukrajini na druge delove Evrope i zatražila „prevenciju u regionu Zapadnog Balkana“, preneo je večeras Glas Amerike (Voice of America).

Specijalna savetnica je primetila tokom svojih poseta regionu da su mnogi sagovornici aludirali na ozbiljno odsustvo poverenja, nedovoljnu posvećenost političara ozdravljenju i izgradnji poverenja, dinamiku podela koja se koristi u političke svrhe, kao i na nedovoljan prostor za rad lokalnih zagovornika mira.

„U poslednjih šest nedelja sukob u Ukrajini je pogoršao ovu dinamiku, uz ispoljavanje mržnje – uključujući otvoreno opravdavanje nasilja nad pripadnicima jedne nacionalne grupe, pozivanje na religiju kao opravdanje za nasilje ili uskladjivanje nacionalnih težnji sa ciljevima zaraćenih strana u ukrajinskom sukobu“, navela je Nderitu.

Ona je napomenula da je „Zapadni Balkan i dalje od kritičnog značaja za ključne igrače čiji se geostrateški interesi susreću u tom regionu, i da nije iznenadjujuće da raste uznemirenost kada sporovi oko geostrateških interesa stvaraju nepremostivu patnju u Ukrajini“.

Nderitu smatra da glavni izvor podela na Zapadnom Balkanu i dalje dolazi iznutra, a ne spolja, i da će stoga najčvršći napori za smanjenje rizika takodje morati da dodju iz samog regiona, a da prioritet treba da budu inicijative za zbližavanje ljudi u regionu.

Specijalna savetnica UN za sprečavanje genocida je pored toga izjavila da osudjuje „uznemirujuće događaje u Buči“ – masakr civila u tom gradu u Ukrajini, i dodala da je „užasnuta prizorima koji ukazuju na veoma ozbiljne znake mogućih činjenja ratnih zločina“.

Nderitu je ponovila pozive generalnog sekretara UN, visokog komesara UN za ljudska prava i stalnog koordinatora UN u Ukrajini za hitan prekid vatre i efikasnu i nezavisnu istragu koja će dovesti do krivične odgovornosti za ubistvo civila u Buči.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.