U trendu

Savetnik Hamneija: Iran sposoban da napravi nuklearnu bombu

TEHERAN – Iran je tehnički sposoban da izradi nuklearnu bombu, ali još uvek nije odlučeno da li će biti napravljena, izjavio je Kamal Harazi, visoki savetnik iranskog vrhovnog vođe ajatole Alija Hamneija.

Harazi je to rekao u nedelju u intervjuu za katarsku TV Al Džazira, dan nakon što je američki predsednik Džo Bajden završio četvorodnevno putovanje u Izrael i Saudijsku Arabiju tokom kojeg je obećao da će „sprečiti da Iran dođe do nuklearnog oružja“, prenosi TV Frans 24.

Harazijeve reči mogle bi, navode, da se tumače kao retka potvrda da bi Iran mogao imati interes za izradu nuklearnog oružja, što je Teheran dugo poricao.

„Za samo nekoliko dana uspeli smo da obogatimo uranijum do 60 odsto i lako možemo da proizvedemo uranijum koji je 90 odsto obogaćen. Iran ima tehnička sredstva za proizvodnju nuklearne bombe, ali Iran nije doneo odluku da je napravi“, rekao je Harazi.

U Iranu se već duže vreme uranijum obogaćuje do 60 odsto, što je daleko iznad granice od 3,67 odsto koliko je dozvoljeno odredbama nuklearnog sporazuma između Teherana i svetskih sila postignutog 2015. godine .

Uranijum koji je obogaćen do 90 odsto je pogodan za izradu nuklearne bombe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.