U trendu

Savić: Trojka za 2017, pokazali drugima da znaju vaterpolo

Selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić, godinom u kojoj je odbranjen trofej Svetske lige i osvojena Univerzijada, uz bronzu na Svetskom prvenstvu, nije bio u potpunosti zadovoljan jer smatra da je izostao uspeh iz Budimpešte, ali i poručuje da bi baš lekcija iz Mađarske mogla da bude od velike koristi za njegov tim.

U izjavi istakao da je svesan da se od njegove selekcije očekuju samo zlatne medalje i da zato ostaje mali žal zbog poraza od Hrvatske u polufinalu SP.

„Kako bih ocenio ovu godinu? Bronzanom… Dao bih trojku“, odsečno i pravo u metu odgovorio je Savić aludirajući na treće mesto.

On je „pecnuo“ protivnike rečima da su i drugi pokazali da znaju da igraju vaterpolo, nakon što je Srbija posle četiri godine ostala bez zlata na velikim takmičenjima.

„Glupo je reći da je 2017. bila neuspešna jer smo osvojili zlato u Svetskoj ligi i na Univerzijadi, ali je najveće takmičenje obeležilo godinu, odnosno poraz od Hrvatske, a ne bronza. To je u suštini ono što smo i znali, da reprezentacija Srbije, bez lažne skromnosti, uvek mora da ide na prvo mesto. Sa drugog aspekta takav rezultat je možda i dobro došao, da se osvestimo i pokažemo drugima da oni znaju i mogu da igraju vaterpolo“.

Na uspeh Hrvatske i euforiju posle zlata i trijumfa nad olimpijskim i evropskim prvakom u Budimpešti, Savić ima kratku poruku komšijama: „Euforija može da bude stanje privida“.

Savić, ipak, ne misli da je reprezentaticija Srbije nedodirljiva.

„Ne bih mogao da kažem da smo najbolji, iako rezultatski jesmo. Zanimljiva je baš priča oko Hrvatske, protiv njih uglavnom igramo sva finala, u našim duelima pobednik nosi sve, kao u pesmi mužicke grupe „ABA“. U novom olimpijskom ciklusu stanje stvari mora da dođe na nultu tačku i da se krene ispočetka, a ne da se bude pod raznim pritiscima. Mi sami sebi stvaramo najveći pritisak i to je najgore što naš očekuje“.

Selektor, iznenađujuće, otkriva da je iza „delfina“ težak period.

„Prebrodili smo ozbiljnu rezultatsku krizu, iako se to obično misli za ekipe koje ništa ne osvoje, a mi smo kontradiktorno tome.Igrači su pokazali da se vode i nastupaju protiv logike, pa zato 2017. u psihološkom smislu može da bude uspešna“.

U novoj godini glavni cilj biće četvrto zlato u nizu na kontinentalnom šampionatu koje se održava u Barseloni.

„Očekuje nas nova Evroliga, cilj je da se što se više puta okuplja reprezentacija i to takmičenje će uz Svetsku ligu da bude priprema za Evropsko prenstvo. EP je najbitnije, posebno što će biti kvalifikacije za ostala takmičenja i pre toga nećemo juriti velike rezultate. Ipak, Srbija po tradiciji, vokaciji i trenutnom stanju mora i treba da ide po medalju“

Za kraj, Savić poručuje da ne namerava da uspehe proslavlja skakanjem u bazen, pa ni u slučaju odbrane zlata na Olimpijskim igrama u Tokiju.

„Čovek sam koji ispunjava obećanja, a to ne bih mogao. Ne verujem da će se to ikada desiti“, zaključio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.