U trendu

SB UN duboko zabrinut zbog pada helikoptera u Kongu

NJUJORK – Članovi Saveta bezbednosti UN izrazili su duboku zabrinutost zbog pada helikoptera misije UN u Demokratskoj Republici Kongo (MONUSCO) koji se dogodio 29. marta.

Kako se navodi u danas objavljenom saopštenju, u padu helikoptera poginulo je osam pripadnika mirovne misije iz Pakistana, Ruske Federacije i Srbije.

Članovi Saveta bezbednosti uputili su izraze najdubljeg saučešća porodicama žrtava kao i Ujedinjenim nacijama.

Kako se dodaje u saopštenju, članovi Saveta najsnažnije su osudili sve napade i provokacije prema misiji MONUSCO i podvukli da namerni napadi na pripadnike mirovnih snaga mogu predstavljati ratne zločine na osnovu međunarodnog prava.

Članovi Saveta bezbednosti pozvali su generalnog sekretara UN, misiju MONUSCO i vlasti Konga da sprovedu brzu, temeljnu i transparentnu istragu pada helikoptera kao i da počinioci budu privedeni pravdi.

Kako se navodi, izražena je duboka zabrinutost zbog jačanja aktivnosti oružanih grupa u istočnim provincijama DR Konga. Članovi Saveta bezbednosti pozvali su sve aktere da obustave nasilje i kršenje međunarodnih ljudskih prava i humanitarnih propisa.

Ponovljena je i puna podrška ulozi misije MONUSCO i izražena zahvalnost zemljama koje učestvuju u njoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar