U trendu

SDA: Neće biti teritorijalne reorganizacije BiH

SARAJEVO – Stranka demokratske akcije (SDA) ocenila je sinoć neprihvatljivim zaključke Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a) usvojene na zasedanju u Mostaru i smatra da oni neće doprineti relaksiranju odnosa u Federaciji BiH.

U saopštenju ističu da zaključci HNS-a u sebi sadrže i pretnje o teritorijalnoj reorganizaciji, niz proizvoljnih i netačnih ocena i tumačenja Ustava i zakona, i da sužavaju prostor za razgovore o ustavnoj reformi i izmenama izbornog zakonodavstva.

„Teritorijalne reorganizacije“ i dodatnih etničkih podela neće biti, niti će SDA na to ikada pristati. Za to ne postoji nikakav pravni niti politički osnov. Avanturisti koji sanjaju o obnovi „Herceg-Bosne“ ili formiranju „trećeg entiteta“, morali bi na umu imati haške presude za udruženi zločinački poduhvat, kao i sudbinu „samouprave“ koju je predvodio Ante Jelavić“, saopšteno je iz SDA, prenose sarajevski mediji.

Takođe, SDA smatra da je neutemeljena tvrdnja HNS-a da ne postoje ustavne i zakonske pretpostavke za održavanje izbora i da je Centralna izborna komisija nezakonito izabrana.

Ranije juče je na sednici HNS o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini jednoglasno doneto sedam zakljucaka, među kojima i da će HNS, ako se „nastavi s procesom dekonstituiranja hrvatskog naroda, pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar