U trendu

SDHV: Poruke Vučića i Grlić Radmana ohrabruju

SUBOTICA – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) saopštio je danas da su više nego ohrabrujuće poruke koje su u petak u Novom Sadu uputili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman o novom početku u odnosima Srbije i Hrvatske.

Vučić i Grlić Radman prisustvovali su u petak u Novom Sadu predaji rodne kuće hrvatskog bana iz 19. veka Josipa Jelačića hrvatskoj zajednici u Vojvodini.

„Poruke koje smo čuli za Hrvate u Srbiji i više su nego ohrabrujuće! Značajne su nam poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je rekao da se ovim činom vidi da Srbija vodi računa o hrvatskoj manjini, da je Srbija spremna da nastavi da ulaže u razvoj infrastrukture hrvatske zajednice, kao i najava o uključivanju predstavnika Hrvata u politički život Srbije“, navodi se u saopštenju.

S druge strane, dodaje se, zadovoljni su što je hrvatski ministar Grlić Radman prepoznao u primopredaji rodne kuće bana Josipa Jelačića važan događaj u odnosima Hrvatske i Srbije, kao simbola želje da se još snažnije krene u rešavanje svih otvorenih pitanja i izgradnju boljih odnosa zemaja.

„Hrvati Petrovaradina i Novog Sada dobili su primeren i reprezentativni prostor za rad svojih institucija i udruga, za prezentaciju kulturnog stvaralaštva, za okupljanje i artikuliranje svojih interesa u glavnom gradu Autonomne Pokrajine Vojvodine“, ističe se.

Predsednik Srbije predao je u petak hrvatskoj zajednici u Srbiji na korišćenje rodnu kuću bana Jelačića u Petrovaradinu, u čiji je otkup država uložila 600.000 evra.

To je, navode u DSHV-u, „do sada financijski najizdašnija podrška srpskih vlasti Hrvatima u Vojvodini“, prenela je Hina.

„Tako su Hrvati u Srbiji svojim svesnim delovanjem postali ne samo most saradnje između dvu država nego i aktivnim faktorom u hrvatsko-srpskim odnosima“, navedeno je u saopštenju koje je potpisao predsedik Tomislav Žigmanov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar