U trendu

SDP najavio Predlog rezolucije o stabilizaciji prilika u CG

PODGORICA – Dan nakon što su stranke crnogorske opozicije zatražile formiranje prelazne vlade, u kojoj bi bio i DPS Mila Đukanovića, Socijaldemokratska partija (SDP) je najavila da će svim parlamentarnim partijama i međunarodnim partnerima dostaviti tekst „Rezolucije o stabilizaciji političkih prilika i evropskom konsenzusu“, piše podgorički portal CdM.

Smisao ove incijative je, kako smatraju u SDP-u, da se pokuša naći način da se pre svega kroz široki međupartijski dijalog dođe do zajedničke vrednosne platforme koja će omogućiti konsolidaciju političkih prilika i dogovor oko evropske agende i nastavka EU puta.

CdM, koji je objavio faksimil Nacrta rezolucije, piše, između ostalog, da se u Nacrtu polazi od činjenice da se Crna Gora nalazi u dubokoj političkoj, institucionalnoj i društvenoj krzi koja zahvata sve delove i sve funkcije zajednice, od ekonomske, preko obrazovne i zdravstvene, do kulturne i verske.

U tekstu se navodi zabrinutost stanja paralize i blokade ključnih institucija koje karakteriše vd stanje u kompletnom pravosudnom sistemu, čime se, kako se navodi, nastavlja proces demokratskog nazadovanja koji preti da nanese nenadoknadive štete za proces EU integracija, kao i da podrije poverenje naših NATO partnera usled značajnih propusta u bezbednosnom sektoru.

„Uvereni da trenutno dominantni politički pristup ne uspeva, a često i ne pokušava, da nađe odgovor na probleme sa kojima se društvo suočava čime se politička situacija radikalno i ubrzano pogoršava sa mogućnošću dalje eskalacije i moguće destabilizacije prilika u zemlji“, navodi se u predloženom tekstu.

O Predlogu rezolucije treba da se izjasni parlament.

Inače, ova inicijativa dolazi istovremeno sa dogovorom Demokratskog fronta i Demokrata, bez GP UA Dritana Abazovića, postignutim sinoć o rekonstrukciji aktuelne vlade, tako što bi u njoj bilo 18, umesto dosadašnjih 15 resora i imala bi tri potpredsednika vlade koji bi istovremeno imali i svoje resore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar