U trendu

SDT CG podigao optužnicu protiv škaljarca Jovana Vukotića

PODGORICA – Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv odbeglog vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića iz Kotora jer je zajedno sa Jankom Vukadinovićem formirao kriminalnu organizaciju čije je pripadnike podstrekavao na likvidacije pripadnika suprotstavljenog kavačkog klana, piše podgorička Pobjeda.

Među tim pripadnicima su bili Slobodan Kašćelan, Veljko Belivuk i Marko Miljković, potvrđeno je listu iz Višeg suda.

Za podstikivanje na ubistva Vukotić je bio spreman da iskešira 4.000.000 evra, navodi se u dokumentu Apelacionog suda o produženju pritvora jednom od pripadnika ove kriminalne organizacije, prenosi podgorički dnevnik.

Pored Vukotića, na najnovijoj optužnici SDT-a su i Nikšićanin Jovan Mrvaljević, kao i Vladan Mijušković koji se nalazi u bekstvu.

Savetnica za odnose sa javnošću Marija Raković precizira je za Pobjedu da je optužnica SDT protiv J. V., zbog krivičnih dela stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo putem podstrekavanja, J. M. i V. M. i zbog krivičnog dela stvaranje kriminalne organizacije dostavljena Višem sudu na kontrolu.

Zbog planiranja likvidacija Belivuka, Miljkovića i Kašćelana početkom jula prošle godine podignuta je optužnica protiv Vukadinovića kao organizatora dok su za pripadništvo optuženi Radovan Stanišić, Mileta Jovanović, Almira Mujahodžić, Momčilo Milić i Dušan Ivanović.

U međuvremenu Viši sud je prilikom kontrole optužnice utvrdio da optuženi Mileta Jovanović i Radovan Stanišić nisu pokušali ubistvo Belivuka i Miljkovića krajem januara prošle godine na tivatskom aerodromu, zbog čega je protiv njih za ovo krivično delo pravosnažno obustavljen postupak.

List piše da su novi dokazi – transkripti razgovora sa Skaj aplikacije razotkrili i druge „igrače“ u ovoj kriminalnoj organizaciji – Vukotića, Maškovića, Mrvaljevića, ali i donedavnog policijskog funkcionera Dalibora Medojevića koji je uhapšen početkom marta od kada se nalazi u pritvoru.

Prema stavu SDT-a Jovan Vukotić je kao šef ove organizacije određivao koje osobe treba ubiti, davao upustva i naredbe o vremenu, mestu i načinu likvidacija, obezbeđivao kriptovane telefone, novac, oružje i ekspolozivne naprave koji je trebalo da budu korišteni u pripremama ubistava.

Optužbe SDT-a protiv Vukotića, Mrvaljevića i Mijuškovića se temelje na transkriptima Skaj komunikacija koje su ovi optuženi obavljali preko kriptovanih telefona, a koje je crnogorskoj policiji dostavio Europol.

Prema navodima optužnice koju je SDT podiglo sredinom prošle godine, Jovanović i zaštićeni svedok kodnog imena Kamenko Kuč su uz pomoć Stanišića, 22. januara, planirali da likvidiraju Belivuka i Miljkovića na tivatskom aerodromu odakle je trebalo da polete za Beograd posle posete vođi kavačkog klana Radoju Zviceru.

Belivuk i Miljković su 30. januara prošle godine napustili Crnu Goru, a na beogradskom aerodromu ih je dočekala policija koja ih je uhapsila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar