U trendu

Sedam policajaca i medicinska sestra u Kaliforniji optuženi za ubistvo iz nehata

LOS ANĐELES – Američko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv sedam službenika saobraćajne policije u Kaliforniji i medicinske sestre, zbog ubistva iz nehata.

Optužnica je u vezi sa smrću Edvarda Bronštajna 2020. godine, koji se žalio da ne može da diše, dok ga je više policajaca držalo prikovanog za tlo u pokušaju da mu uzmu uzorak krvi.

Policajci su zajedno sa medicinskom sestrom optuženi u sredu za napad i ubistvo iz nehata 38-godišnjeg Edvarda Bronštajna u gradu Burbanku u Kaliforniji, saopštili su tužioci, prenosi Rojters.
Bronštajn je preminuo od akutne intoksikacije metamfetaminom tokom primene fizičke sile od strane policijskih organa, saopštili su medicinski zvaničnici okruga Los Anđeles.

Dvojica optuženih policajaca zaustavila su Bronštajna na autoputu 5 u Kaliforniji zbog sumnje da vozi pod dejstvom alkohola.
Bronštajn je zatim odveden na parking patrole na autoputu, gde je prvobitno odbio da mu se vadi krv.

Zatim su ga policajci gurnuli na zemlju dok su mu bile lisice na rukama, naveo je okružni tužilac Los Anđelesa Džordž Gaskon u saopštenju.

Nekoliko policajaca optuženo je da su Bronštajna pritiskali kolenima dok su mu vadili krv.

Dok je bio prikovan za zemlju, Bronštajn je više puta povikao „ne mogu da dišem“ i molio za pomoć, pre nego što je ostao bez glasa, rekao je tužilac.

Bronštajn je držan licem prema zemlji još oko šest minuta,a više od 13 minuta nakon njegovih poslednjih povika, policajci su pokušali reanimaciju, ali on se više nije osvestio i kasnije je proglašen mrtvim, saopštio je Gaskon.

Smrt Bronštajna, koji je bio belac, dogodila se manje od dva meseca pre smrti Džordža Flojda, Afroamerikanca koga su policajci držali prikovanog za zemlju u Mineapolisu dok je molio da ga puste jer „ne može da diše“.

Te njegove reči postale su kasnije poklič tokom antirasističkih protesta zbog policijske brutalnosti širom SAD i sveta u leto 2020, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar