U trendu

Šef CIA o pretnjama: Nekad Jugoslavija, sad Vikiliks

Direktor CIA Majk Pompeo izjavio je da su tokom istorije pretnje najviše dolazile od nacionalnih država i u tom kontekstu naveo Jugoslaviju, a da danas sve veću opasnost predstavljaju nedržavni akteri kao što je Vikiliks.

„U knjigama iz istorije ćete čitati koje nacionalne države su bile pretnje za Ameriku, čitaćete šta je Amerika radila protiv pretnji koje su stizale iz Jugoslavije i drugih nacionalnih država“, rekao je Pompeo u obraćanju na Američkom preduzetničkom institutu (AEI) koje je objavljeno na Jutjubu.

Danas su, kako je objasnio, pretnje mnogo drugačije i obaveštajna zajednica treba da shvati da sve veća pretnja stiže od nedržvnih aktera.

„Bilo da (pretnje) dolaze od grupa kao što su Hezbolah, Al Kaida ili da prete našem informacionom sistemu kao Vikiliks. One nemaju zastave u Ujedinjenim nacijama i predstavljaju prave pretnje za SAD“, upozorio je Pompeo.

Zbog toga, kako je dodao, obaveštajni rad CIA mora da odgovara aktuelnoj situaciji.

Među pretnje je ubrojio i Južnu Ameriku, Iran i Severnu Koreju.

On se osvrnuo na proteklih godinu dana koliko je na čelu Agencije, a govorio je i o nekim operacijama i planovima CIA, kao i o ključnim geopolitičkim pitanjima.

Prema njegovim rečima, misija CIA treba da bude „krađa tajni“ u ime Sjedinjenih Država i ona to radi „tako agresivno i bez izvinjenja“.

Ipak, kako je dodao, CIA treba da radi tako da stiče i zadržava poverenje američkih građana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.