U trendu

Šef diplomatije Irana: Tramp igra veoma opasnu igru

TEHERAN – Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif rekao je danas da američki predsednik Donald Tramp igra „veoma opasnu igru“ vojnim pretnjama i ekonomskim sankcijama i poručio da će biti bolnih posledica za svakog ako dođe do eskalacije.

Šef iranske diplomatije rekao je u intervjuu Si-En-En-u da Teheran odbija da razgovara sa SAD sve dok ne dobije poštovanje Bele kuće.

„Sjedinjene Države igraju veoma, veoma opasnu igru“, istakao je Zarif, navodeći da će biti „bolnih posledica za svakoga ako dođe do eskalacija protiv Irana“.

„SAD su ušle u ekonomski rat protiv Irana. To mora da stane“, naglasio je Zarif.

On je ponovio da Iran neće biti strana koja započinje sukob, ali da će se braniti.

Potrebna je izuzetna razboritost sada kada imate ljude zainteresovane „za nesreće“, zaključio je Zarif.

Tramp je pre godinu dana povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma između Irana i velikih svetskih sila, a prema kojem se Teheran obavezao da će smanjiti program obogaćivanja uranijuma dok će, s druge strane, Iranu biti ublažene sankcije.

Tramp je ponovo uveo sankcije Iranu prošle godine i pooštrio ih ovog meseca, ali i zapretio sankcijama svim zemljama ako ne obustave uvoz iranske nafte.

Iran je ranije ovog meseca saopštio da bi mogao da obnovi program obogaćivanja uranijuma preko nivoa koji je dozvoljen sporazumom, ukoliko evropske zemlje ne nađu načine da smanje finansijski pritisak u naredna dva meseca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.