U trendu

Šef Fronteksa podneo ostavku

Šef evropske agencije za kontrolu granica Fronteks, Francuz Fabris Ledjeri (Fabrice Leggeri) podneo je ostavku koja stupa odmah na snagu, saopštila je Evropska komisija. 

Taj potez usledio je posle medijskih navoda da je agencija Fronteks bila uključena u ilegalno vraćanje migranata (pushbacks) koji su pokušavali da stignu do EU.

Prisilno potiskivanje migranata od granice pre nego što mogu da stignu do zemlje i traže azil smatra se kršenjem medjunarodnih ugovora o zaštiti izbeglica, prema kojima ljude ne treba proterivati ili vraćati u zemlju gde bi njihov život i bezbednost mogli da budu ugroženi zbog njihove rase, vere, nacionalnosti ili pripadnosti društvenoj ili političkoj grupi.

Evropska komisija saopštila je da „prima k znanju“ ostavku izvršnog direktora Fronteksa Fabrisa Ledjerija (Fabrice Leggeri) posle jednog dana spekulacija o njegovoj sudbini. 

Objava je data posle sastanka uprave Fronteksa o tome da li da prihvati njegovu ostavku. 

Ledjeri, koji je bio pod sve većim pritiskom da ode, ponudio je ostavku dan pošto je medijska istraga ove nedelje nagovestila da je u bazi podataka Fronteksa ilegalno potiskivanje migranata u Egejskom moru beleženo kao incident „sprečavanja polazaka“. Ledjeri je ranije negirao da je radio bilo šta nelegalno.

Prošle godine je Služba EU za suzbijanje prevara (OLAF) otvorila istragu o Fronteksu zbog navoda o uznemiravanju, lošem ophodjenju i potiskivanju migranata.

Ledjeri je bio na čelu Fronteksa od 2015. godine kada je više od milion ljudi, od kojih su mnogi bili izbeglice koje su bežale od rata u Siriji, ušlo u Uniju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar