U trendu

Šef japanske diplomatije sutra u dvodnevnoj poseti Kini

TOKIO – Ministar spoljnih poslova Japana Jošimasa Hajaši boraviće od sutra u dvodnevnoj poseti Pekingu da bi razgovarao o nizu pitanja, uključujući pritvor jednog Japanca zaposlenog u japanskoj farmaceutskoj kompaniji „Astelas farma“ u Kini.

Hajaši je danas rekao novinarima da će se tokom posete sastati sa kineskim ministrom inostranih poslova Ćin Gangom u okviru, kako je naveo, „poštene i iskrene diskusije u cilju stvaranja konstruktivnih i stabilnih odnosa“.

Ćin je rekao da će razgovarati i o planiranom ispuštanju više od milion tona radioaktivne vode iz nuklearke u Fukušimi koja je oštećena u zemljotresu i cunamiju 2011. godine i koja, kako je naveo, ne predstavlja opasnost po okolinu.

Poseta dolazi nakon što je Japan, bliski saveznik SAD, saopštio da planira da ograniči izvoz proizvodne opreme za 23 vrste poluprovodnika u Kinu, usklađujući na taj način svoju trgovinu tehnologijom sa Vašingtonom koji pokušava da obuzda sposobnost Kine da pravi napredne čipove, preneo je Rojters.

Portparol kompanije „Astelas farma“ rekao je ove sedmice da je jedan Japanac zaposlen u toj kompaniji priveden u Kini iz nepoznatih razloga.

Japanska vlada je zatražila od kineskih vlasti da oslobode uhapšenog Japanca, prenose mediji.

Kina vidi Hajašijevu posetu kao važnu i u interesu dobrih veza, rekla je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning na redovnom brifingu u Pekingu.

Japanski premijer Fumio Kišida razgovarao je u novembru prošle godine sa kineskim zvaničnicima, što je bio prvi takav susret za gotovo tri godine.

Kišida je tada preneo svoju zabrinutost zbog rastućeg kineskog pomorskog vojnog prisustva i rekao da je dogovorena poseta šefa japanske diplomatije Kini u bliskoj budućnosti, podsetila je britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.