Šef Medjunarodne atomske agencije počeo razgovore u Teheranu

Generalni direktor Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi sastao se danas u Teheranu sa iranskim zvaničnicima, na dan kada ističe rok koji je Iran odredio za ukidanje američkih sankcija i uvodjenja ograničenja za inspekcije te agencije UN.

Grosi je sinoć stigao u Teheran, danas je počeo razgovore o nuklearnom pitanju sa predsednikom iranske Organizacije za atomsku energiju Alijem Akbarom Salehijem a večeras će imati konferenciju za novinare u Beču, gde je sedište IAEA, po povratku iz Teherana.

Iranski parlament je 21. februar odredio kao rok kada će ograničiti neke inspekcije IAEA, na nekim nenuklearnim postrojenjima, uključujući vojne lokacije u Iranu.

Moguća primena tog zakona počeće sutra, rekao je Salehi, mada je Iran podvukao poslednjih dana da neće prestati da saradjuje sa IAEA i da neće proterivati njihove inspektore.

Inspekcije su predvidjene prema medjunarodnom sporazumu iz 2015. godine, kojim je trebalo da bude ograničen iranski nuklearni program. Iz tog sporazuma jednostrano se povukla administracija prethodnog predsednika SAD Donalda Trampa 2018. godine i ponovo uvela sankcije Iranu.

„Po mom mišljenju inspekcije IAEA biće smanjene za oko 20 do 30 odsto posle primene zakona. To svakako ne znači povlačenje iz sporazuma (iz 2015)“, rekao je juče zamenik iranskog ministra spoljnih poslova Abas Aragši u televizijskom intervjuu.

Posle politike maksimalnog pritiska koju je primenjivao Tramp Iran je od 2019 postepeno počeo da krši razna ograničenja za svoj nuklearni program koja je prihvatio po nuklearnom sporazumu zaključenom 2015. sa grupom pet plus jedan (SAD, Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Rusija i Kina).

Iran stalno govori da će ponovo početi da se drži svojih obaveza ako nova američka administracija Džoa Bajdena ukine sankcije, dok Bajdenova administracija traži da se Iran vrati prvo svojim obavezama.

SAD su u četvrtak prihvatile poziv Evropljana da učestvuju u pregovorima za ponovo pokretanje sporazuma iz 2015. godine. Medjutim, dan kasnije je Bajden pozvao evropske zemlje da rade zajedno sa SAD da odgovore na destabilizrajuće aktivnosti Irana na Bliskom istoku.

U tom kompleksnom diplomatskom kontekstu Aragši je rekao da Iran razmatra predlog EU za „neformalni sastanak“ oko nuklearnog sporazuma i dodao da će Iran o tome razgovarati sa svojim prijateljima i saveznicima kao što su Kina i Rusija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.