U trendu

Šef UN: Suviše izazova, nedovoljno multilateralnih rešenja

Svet se suočava sa suviše multilateralnih izazova i sa deficitom multilateralnih rešenja, rekao je danas generalni sekretar UN Antonio Gutereš na otvaranju virtuelnog samita kojim se obeležava 75. godišnjica svetske organizacije.

„Niko ne želi neku svetsku vladu ali treba da radimo zajedno da popravimo svetsko upravljanje“, rekao je Gutereš u vreme kada je prema stručnjacima pandemija Kovida-19 grubo pokazala gubitak efikasnosti multilateralnog sistema naspram najgore krize posle Drugog svetskog rata.

On je rekao da u medjusobno povezanom svetu potrebna mreža multilateralizama u kojoj porodica Ujedinjenih nacija, medjunarodne finansijske institucije, regionalne organizacije, komercijalni blokovi i drugi saradjuju bliskije i efikasnije.

„Takodje nam je potreban inkluzivan multilateralizam, koji se poziva na civilno društvo, gradove, firme, lokalne vlasti i mlade“, rekao je on.

Na samitu kojim se obeležava 75. godišnjica UN vodje oko 180 zemalja treba da se obrate unapred snimljenim govorima, koji ne treba da budu duži od tri minuta. Medju njima će biti 132 šefa vlade ili države uključujući predsednike Kine Si Djinpinga, Turske Redžepa Tajipa Erdogana, Francuske Emanuela Makrona ili Venecuele Nikolasa Madura.

Predsednika SAD Donalda Trampa koji je prvobitno bio najavljen na kraju je predstavila pomoćnica ambasadorke američke misije u UN, koja je govorila lično u velikoj sali Generalne skupštine.

Tokom današnje sesije Generalna skupština UN je odobrila usvajanje deklaracije u kojoj se hvale prednosti multilateralizma.

Od sutra i narednih nedelju dana iste vodje održaće druge govore prilikom godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN, koja se takodje, zbog pandemije Kovida-19, održava viretuelno. Snimljeni govori ne treba da predju 15 minuta.

Stodevedeset tri članice UN pozvane su da budu predstavljene uživo u velikoj sali Generalne skupštine u sedištu UN diplomatom njihove misije u Njujorku, narednih osam dana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.