U trendu

Šefovi diplomatija arapskih zemalja osudili plan Netanjahu

KAIRO – Ministri spoljnih poslova arapskih zemalja osudili su plan izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da anektira delove okupirane Zapadne obale, izjavio je predsednik Arapske lige Ahmed Abul Gejt.

Netanjahuov plan podriva sve šanse za napredak u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu, izjavio je Gejt novinarima nakon jednodnevnog sastanka arapskih ministara spoljnih poslova u Kairu.

Netanjahu je juče objavio nameru da pripoji Izraelu dolinu Jordana na okupiranoj Zapadnoj obali ukoliko pobedi na opštim izborima sledeće nedelje.

„Danas najavljujem svoju nameru da nakon uspostavljanja nove vlade primenim suverenitet Izraela na dolini Jordana i severnom delu Mrtvog mora“, rekao je Netanjahu u govoru koji je prenošen uživo na izraelskim TV kanalima, javlja Rojters.

Netanjahu je rekao da takav potez neće biti učinjen pre objavljivanja dugoočekivanog američkog mirovnog plana i konsultacija s predsednikom Donaldom Trampom.

Nije bilo neposrednih komentara iz Vašingtona.

Palestinski premijer Mohamad Štajeh u izjavi objavljenoj neposredno pre Netanijahuovog govora, a usred izveštaja o mogućoj najavi aneksije, rekao je da je izraelski lider „glavni uništitelj mirovnog procesa“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.