Šefovi diplomatija: Visok nivo odnosa Srbije i Azerbejdzana

BAKU – Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, na marginama Ministarskog sastanka Pokreta nesvrtsanih zemalja koji se održava u Bakuu, imao je sastanak sa domaćinom skupa – ministrom inostranih poslova Azerbejdžana Elmarom Mamađarovim.

Obostrano je ocenjeno da su bilateralni odnosi na visokom nivou i da treba nastaviti saradnju na svim poljima, a pozitivno je ocenjena i saradnja u međunarodnim organizacijama.

Ministar Dačić zahvalio je ministru Mamađarovu na principijelnoj podršci Azerbejdžana teritorijalnom integritetu Srbije i postavljanju u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije, a posebno na podršci prilikom pokušaja tzv. Kosova da postane članica međunarodnih organizacija.

Na interesovanje sagovornika, ministar Dačić je informisao o situaciji na KiM i nedavnom pokušaju tzv. Kosova da postane članica Interpola koji se završio povlačenjem zahteva.

Šef diplomatije Azerbedžana je informisao ministra Dačića o aktivnostima Azerbejdžana kao predsedavajućeg Pokretu nesvrstanih zemalja, istakavši da na Samitu očekuju učešće 158 država, uključujući sve članice Pokreta nesvrstanih.

Na današšnjem sastanku razgovarano je i o mogućnosti zajedničkog organizovanja Ministarskog sastanka Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu 2021. godine, povodom 60. godišnjice osnivanja Pokreta i održavanja Prvog samita Pokreta nesvrstanih zemalja, saopšto je MSP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.