U trendu

Šefovi diplomatija zemalja EU u ZGB raspravlju o Siriji

ZAGREB – U Zagrebu se danas održava vanredni sastanak ministara spoljnih poslova Evropske unije posvećen stanju u Siriji, a nakon što je na severozapadu te zemlje stupio na snagu sporazum o prekidu vatre.

Šefovi diplomatija država EU razmeniće mišljenja o nedavnim kretanjima u Siriji, a rasprava će se voditi i o načinu rešavanja humanitarne krize i eskaliranja napetosti u regionu s ciljem da se utre put političkom rešenju.

Sporazum o prekidu vatre na severopadnu Sirije, koji su najavile Rusija i Turska, stupio je na snagu da bi se prekinule borbe koje su izazvale humanitarnu katastrofu i sprečio sukob između vojnih snaga tih dveju zemalja.

Šef evropske dilomatije Žozep Borel izjavio po dolasku u Zagreb da će na sastanku vlade Evropske unije razmotriti da li će obezbediti više novca za izbeglice iz Turske, ali neće prihvatiti da Turska koristi migrante kao sredstvo za pregovaranje.

Borel je novinarima rekao da Turska nosi veliki teret i da EU to mora da razume.

Sa stavom Borela da se Turskoj neće dozvoliti da cenjuju slažu se i ministri spoljnih poslova država EU.

Hina je javila da su uoči sastanka ministri podržali Grčku da preduzima sve neophodne mere za zaštitu spoljnih granica Unije i istakli da će razmotriti inicijativu za stvaranje sigurne zone na severu Sirije.

Pozdravili su primire koje su u četvrtak postigli Rusija i Turska kao prvi korak prema deeskalaciji nasilja.

Inače, zbog ministarskog sastanka u Zagrebu, policija upozorava na moguće zastoje i gužve u saobraćaju u jutarnjim i prepodnevnim satima, preneli su hrvatski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.