U trendu

Selakovic zapoceo sastanke u UN, unapređenje odnosa s Tuniso

NJUJORK – Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković zapoceo je danas u Njujorku aktivnosti na marginama 76. zasedanja Generalne skupštine UN, sastankom sa ministrom inostranih poslova Tunisa Otmanom Žerandijemi i tom prilikom rekao da je Srbija veoma zainteresovana za unapređenje ekonomske saradnje, a posebno u oblasti poljoprivrede, trgovine, infrastrukture, odbrane i bezbednosti.

Na sastanku, u sedištu UN, istaknuto je da bliski i prijateljski odnosi Srbije i Tunisa postoje još od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemlja.

Selaković je konstatovao da su odnosi Srbije i Tunisa bliski i prijateljski i posebno podsetio na njihov istorijat u okviru Pokreta nesvrstanih, gde su vodeću ulogu imali predsednici Josip Broz Tito i Habib Burgiba.

Selaković je izrazio zadovoljstvo što je ministar Žerandi potvrdio da će predovoditi delegaciju Tunisa, jednu od osnivača Pokreta nesvrstanih i uzeti učešće na komemorativnom skupu 11. i 12. oktobra u Beogradu, povodom obeležavanja 60. godina od Beogradske konferencije Pokreta nesvrstanih.

Ministar Selaković je poručio da je naša zemlja opredeljena za nastavak politickog dijaloga na najvišem i visokom nivou sa Tunisom i s, tim u vezi, kazao da se nada će se tokom sledeće godine realizovati poseta ministra Žerandija Srbiji.

Šef srpske diplomatije posebno je zahvalio Tunisu na principijelnoj poziciji i nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti KiM i podršci koju nam pružaju u međunarodnim organizacijama.

Ministar Žerandi zahvalio je na prijateljskoj i nesebičnoj pomoći Srbije Tunisu u vidu donacije vakcina protiv Kovida-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.