U trendu

Senat dobio obrazloĹženje zahteva za opoziv

VAĹ INGTON – Predstavnici odbora za opoziv bivĹĄeg američkog predsednika Donalda Trampa u Predstavničkom domu Kongresa, uputili su danas Senatu memorandum u kojem se, na do sada najjasniji način, obrazlaĹže njihov zahtev o opozivu i navodi da je Tramp vinovnik prekrĹĄaja zbog kojeg mora biti opozvan i sprečen da se ponovo kandiduje na predsedničkim izborima.

Predsedavajući ovog odbora, demokrata iz Merilenda Džejmi Riskin, objasnio je da je Tramp lično odgovoran za nemire i napad na zdanje Kongresa 6. januara, jer je podstakao napade onda kada je shvatio da su propali pokušaji da preokrene izborne rezultate, prenosi NBC.

„Odgovornost predsednika Trampa je neupitna, jer je zloupotrebio svoj poloĹžaj da bi naruĹĄio naĹĄ demokratski poredak. On je ugrozio Ĺživot svih kongresmena, doveo u opasnost miran transfer vlasti i podrio naĹĄu nacionalnu bezbednost“, stoji između ostalog u dokumentu na 80 stranica koji je predat Senatu.

U memorandumu se odbacuje argumentacija pravnog tima bivšeg predsednika da Senat nema nadležnosti da sudi, jer je Tramp sada bivši zvaničnik.

„Taj argument je pogreĹĄan, ali i opasan, jer bi da nas ostavi bez odbrane od predsednikove izdaje. NiĹĄta u naĹĄem Ustavu ne navodi na zaključak da se mogu opozvati samo zvaničnici koji su na duĹžnosti“, navodi se u memorandumu odbora za Trampov opoziv Predstavničkog doma.

Tramp se optuĹžuje da je pozvao na protest u VaĹĄingtonu, da je izazvao pomamu kod nasilnika i da je „napunjenu puĹĄku“ usmerio na zdanje američkog Kongresa.

Trampov pravni tim uputio je ranije danas zahtev Senatu da odbaci zahtev za opoziv, navodeći da se ne može opozvati neko ko nije na zvaničnoj funkciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.