U trendu

Senator SAD u Tajpeju, kineski avioni u Tajvanskom moreuzu

TAJPEJ – Nekoliko kineskih borbenih aviona prešlo je danas razdelnu liniju Tajvanskog moreuza na njegovom severnom kraju, rekao je za Rojters izvor iz Tajpeja, uz napomenu da letelice nisu povredile tajvanski vazdušni prostor.

Kina je ranije danas saopštila da je njena vojska izvela združene vežbe provere borbene gotovosti na kopnu i vazdušnom prostoru oko Tajvana, u vreme posete američkog senatora Tajpeju.

Vežbe su organizovane kao odgovor na „dogovaranje i provokacije“ SAD i Tajvana, saopštio je portparol kineskog ministarstva odbrane Vu Ćijan, navodi Rojters.

Američki senator, republikanac Rik Skot, doputovao je u četvrtak u posetu Tajpeju i danas se sastao sa predsednicom Tsai Ing-ven.

Republikanac sa Floride predsedava Nacionalnim republikanskim senatorskim komitetom, a takođe je i član Senatskog odbora za oružane snage.

„Taj potez američke strane ozbiljno krši princip jedne Kine i odredbe tri zajednička kinesko-američka saopštenja, ozbiljno šteti političkim osnovama kinesko-američkih odnosa, i ozbiljno ih podriva, kao i odnose dve vojske i eskalira tenzije u regionu “, rekao je Vu odgovarajući na pitanje novinara o poseti američkog senatora.

Američki državni sekretar Entoni Blinken trebalo bi da se sastane sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem u subotu na sastanku ministara spoljnih poslova G20 na Baliju, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.