Šeranić: Masovna vakcinacija u drugoj polovini februara

BANJALUKA – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić očekuje da bi u drugoj polovini februara u RS mogla da počne masovna vakcinacija stanovništva ruskom vakcinom protiv virusa korona.

„Očekujemo, prema najavama distributera iz Rusije, da u drugoj polovini februara Republika Srpska dobije prvu količinu vakcina za 100.000 ljudi, čime bi počeli i masovnu vakcinaciju ruskom vakcinom“, rekao je Šeranić.

Podsetio je da bi u Republiku Srpsku trebalo da stigne ukupno 400.000 doza „Sputnjika“, odnosno količine vakcina za vakcinisanje 200.000 ljudi, koje je RS putem ovlašćenih distributera uspela da nabavi iz Rusije.

„Planirano je da se ovom prvom količinom, iz interventnog uvoza, koja je prošla kontrolnu seriju Agencije za lijekove, vakcinišu radnici koji rade u kovid ođeljenjima, bilo u bolnicama ili ambulantama“, rekao je Šeranić za RTS uoči početka današnje vakcinacije zdravstvenih radnika.

On kaže da je do sada odziv za vakcinaciju dobar.

Šeranić napominje da Republika Srpska još očekuje i određene vakcine „Fajzera“ i „AstraZeneke“, koje bi trebao da dođu kroz Kovaks program, ali i da RS nastavlja da traži način da nabavi dodatne vakcine za svoje stanovništvo.

Šeranić je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, vladi i narodu Srbije, koji su i ovaj put uz Republiku Srpsku.

„Kroz dogovor srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika i Vučića omogućena je vakcinacija još 5.000 zdravstvenih radnika Republike Srpske, što je vrlo značajno kako bismo zdravstveni sistem što pre zaštitili i stavili u funkciju“, rekao je Šeranić.

Što se tiče trenutnog epidemiološkog stanja u Republici Srpskoj, kaže da postoji stabilizacija situacije kada se govori o broju pacijenata u bolnicama, koji je u blagom padu, ali i onih koji su zaraženi.

„Shodno toj stabilizaciji, očekujem da idemo u dobrom pravcu. Vakcina koja dolazi u ovom trenutku je, svakako, dobrodošla, jer će ona pomoći da se još bolje kontroliše epidemija i da se konačno vraćamo u neke normalnije tokove, nego prošle godine“, naveo je Šeraić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.