U trendu

Šest policajaca osuđeno zbog nasilja

BEČ – Sud u Beču izrekao je danas presudu u slučaju policijskog nasilja nad jednim Čečenom i od osam optuženih policajaca, šest je osuđeno na 10 do 12 meseci uslovne kazne zbog zloupotrebe službenog položaja i nanošenja telesnih povreda.

Još dva policijska službenika osuđeni su zbog zloupotrebe službenog položaja i lažiranja dokaza na po 10 meseci uslovne kazne.

Tužilaštvo je optužilo policajce da su 13.januara 2019.godine, u jednoj kladionici u Beču, bez raloga, tukli jednog Čečena.

Čečen tvrdi da su ga policajci i rasistički vređali, da su ga policajci udarali nogama i rukama u stomak, te da je i na kratko bio bez svesti.

Cečen je podneo prijavu policiji zbog policijskog nasilja, ali je čitav slučaj počeo da se istražuje tek kada se u julu 2020. godine pojavio video snimak iz kamera kladionice u medijima, na kome se vidi kako šestorica policajaca stoji i ne interveniše dok dvojica tuku jedno lice.

„Da nije bilo tog video snimka ja bih bio optužen“, rekao je Čečen.

Inače, tužilaštvo je najpre vodilo istragu protiv Čečena zbog lažnog optuživanja policajaca, ali je taj postupak prekinut kada se pojavio video snimak.

Optuženi policajci pred sudom su priznali dela za koja se terete.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.