U trendu

Sestra severnokorejskog vodje osudila reči južnokorejskog ministra

Sestra severnokorejskog vodje Kim Džong Una i jedna od njegovih najviših savetnika Kim Jo Džong osudila je danas kao „neodgovorne“ reči južnokorejskog ministra o sposobnosti Južne Koreje da izvede udare na svog suseda.

Južnokorejski ministar odbrane Suh Vuk, rekao je u petak da njegova zemlja ima rakete koje imaju kapacitet da udare precizno i brzo bilo koji cilj u Severnoj Koreji, u vreme kada Pjongjang poslednjih meseci izvodi brojne probe balističkih raketa i preti nastavkom nuklearnih proba.

„Njegova neodgovorna retorika o ‘preventivnim udarima’ dodatno je pogoršala medjukorejske odnose i vojne tenzije na Korejskom poluostrvu, rekla je Kim Jo Džopng, prenela je zvanična novinska agencija KCNA.

„Južna Koreja mogla bi da se suoči sa ozbiljnom pretnjom izazvanom neodgovornim rečima njenog ministra odbrane“ i „treba da ispravi svoj stav ako želi da izbegne katastrofu“, dodala je ona.

Još jedan visoki severnokorejski zvaničnik, sekretar centralnog komiteta Komunističke partije Pak Džong Čon takodje je danas na bilo kakvo vojno delovanje protiv njegove zemlje i rekao da će Pjongjang „bespoštedno usmeriti svoju vojnu snagu i uništiti velike ciljeve u Seulu“, u slučaju napada.

Severna Koreja je 24. marta izvela probu interkontinentalne balističke rakete i time prekinula samonametnut moratorijum koji je poštovala od 2017. godine za ovaj tip raketa.

Ta proba kao i desetak drugih proba naoružanja od januara uticale su na podizanje tenzija u regionu uoči preuzimanja dužnosti novog južnokorejskog predsednika Jun Suk-jeola, u maju.

Novi predsednik zalaže se za čvrst stav prema Pjongjangu i nije odbacio mogućnost preventinvih udara protiv Severne Koreje u slučaju bezbednosnih pretnji za njegovu zemlju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.